Púder Nélkül

2011.03.16. 16:22

Sorozatsztár Hollywoodból: Eric Balfour tudni akarja, mi kell a nőnek

A Narancsvidék, a Sírhant Művek, valamint a 24 sztárját, Eric Balfourt szerepeiről, kedvenc karaktereiről, hollywoodi lehetőségeiről és céljairól is faggattuk nemrégiben Londonban.

Szabados Judit

Eric Balfour tizennégy évesen csöppent a filmiparba, a kezdetekben a Kids Incorporated című zenés tinisorozatban bontogatta szárnyait, majd több epizódszerepet is kapott népszerű sorozatokban. Feltűnt a Buffy, a vámpírok rémében, a Monk, a flúgos nyomozóban, a Dawson és a haverokban. Főszerepet kapott a Skyline című mozifilmben és az itthon nagy sikerrel játszott Haven című sci-fi sorozatban is. A Stephen King regényén alapuló Haven második évadjának forgatását a napokban kezdik meg. Megtudtuk tőle, szeret olyan karaktereket megformálni, ahol kibonthatja a szereplő jellemét.

– Az emberek tudni akarják már a film legelején, hogy a fickó, akit látnak, jófiú vagy rossz. De ez soha nem ilyen egyértelmű, a Havenben például Duke nem egy egyszerű eset, rosszfiú is, meg nem is. De nem értem az embereket, akik mindig be akarják skatulyázni a szereplőket. Az életben sem így van, mindenkinek van jó és van rossz oldala, arról pedig nem is beszélve, hogy milyen unalmas lenne egy-egy film, ha minden karakter sekélyes és kiszámítható lenne – véli Balfour.

Az utóbbi filmjei egytől egyig sci-fik, kedveli is ezt a misztikus világot, a legnagyobb hatással a Szárnyas fejvadász, a Dűne, a Logan futása volt rá. Ha természetfeletti ereje lehetne, mint a karakternek, akit megformál, a gondolatolvasás képességével szeretne bírni.
– Mókás lenne pontosan tudni, hogy mit gondolnak az emberek, mikor hazudnak és mikor mondanak igazat – mondja nevetve. Akkor tudnám „Mi kell a nőnek” – teszi hozzá Mel Gibson romantikus filmjére utalva, amelyben mellékszerepet játszott.

Kedvenc karaktere a Csillagok háborúja Han Solója, már csak azért is, mert bonyolult karakter. Az őt megformáló Harrison Fordot pedig zseniális színésznek tartja, aki a filmtörténelem két legikonikusabb karakterét is megformálta: Han Solót, és Indiana Jonest.
– Nincsenek illúzióim, hogy egyszer hasonló sikereket érhetek el – mondja, majd szerényen hozzáteszi, nem tartja magát elképesztően tehetségesnek, inkább az a szorgalmas típus. Jobban szeret sorozatokban játszani, mint mozifilmekben, úgy véli, most Amerikában erre van inkább igény, több a lehetőség, és egy progresszív, fejlődő műfajról van szó. – Persze szeretek mozifilmekben is szerepelni, mert rengeteg ideje van az embernek megformálni, kigondolni egy karaktert és dolgozni az egyes jeleneteken – mondja.

Balfour nemcsak színészként keresi a kenyerét, hanem producerként is feltűnik reklámfilmekben, saját produkciós irodát vezet. – Olyan produkciókat igyekszünk készíteni, amelyek művészi értékkel bírnak, de szórakoztatóak is. Nem a pénzszerzés motivál, soha nem készítenénk olyan sorozatot, mint a Jersey Shore – utal az amerikai zenetévé, az MTV valóságshow-jára. Ha ebből a műfajból mégis ki kellene emelnie egy kedvencet, a Bálnák háborúját hozná példának. Nem tipikus valóságshow, inkább mozgalmas dokumentumfilm, amely az ökokalózok több hónapig tartó hadjáratát követi nyomon az illegális bálnapusztítás, a bálnavadászok ellen.
– A valóságshow-knak lehet haszna is, ha a valóság bemutatása nem egy rakás fiatal összezárására irányul, hanem olyan területre, amivel igenis szembesülniük kell az embereknek – mondja Balfour. – Nincsenek illúzióim, nem gondolom, hogy olyan fickó lennék, akinek a szavára tényleg adnak az emberek, de hiszek benne, hogy a művészeknek társadalmi felelősséget is kell vállalniuk, törekedniük kell arra, hogy rávilágítsanak a fontos dolgokra, amik körülöttünk történnek – magyarázza Eric elképzeléseit.  

Eric Balfour 1977-ben született Los Angelesben. Nem tipikus hollywoodi színészcsaládban nőtt fel, édesanyja házassági tanácsadó, apja masszőr. Első szerepét 1991-ben kapta, és a színészet mellett saját együttesében, a Ghost as Ghostban is játszik. Az egyik divatcég férfiparfümjének reklámarca volt, nemrégiben saját produkciós céget alapított. 

Szerző: Szabados Judit

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!