Púder Nélkül

2011.04.08. 14:48

Álljunk kötélnek! Hatékony, szórakoztató edzésforma az ugrálás

Ugye, emlékszünk még a verítékben úszó Rockyra amint ugrókötelet pörgetve fejleszti gyorsaságát, ruganyosságát, és készül fel a következő tétmeccsére? Ha profi bokszolók nem is, de fitt amatőrök szívesen lennénk, itt az idő, hogy mi is kipróbáljuk ezt az egyszerű, ám igen hatékony mozgásformát.

Kiss Anna

A sportszer első ránézésre gyerekjátéknak tűnik, de pár perc ugrálás után minden izmunkban érezzük a megerőltető mozgás hatását. Mi, lelkes sportolni vágyók is bátran használhatjuk az ugrókötelet, ha kardióedzésünket szeretnénk hatékonyabbá tenni, hiszen a monoton futás vagy szobakerékpározás mellett szórakoztatóbb tréningnek tűnik. Ellátogattunk a zalaegerszegi Speed Kötélugró Klub egyik edzésére, ahol a csapat vezetőjét, Kovács Zsuzsannát kérdeztük a sportágról.

Az egykori József Attila Általános iskolában 21 esztendeje megalakult klub sikerét számtalan diákolimpiai és magyar bajnoki cím, egy világbajnoki első hely, két világkupa arany és egy ezüstérem fémjelzi. Az 1996. évi televíziós Ki Mit Tud? vetélkedőn a döntőig jutottak, sok- sok hívet szerezve ezzel a sportágnak.

– Atlétaedző voltam 15 évig. Egy sportversenyen figyeltem fel erre a mozgásformára, utánanéztem különböző kiadványokban, majd annyira megtetszett, hogy úgy döntöttem, ezzel szeretnék foglalkozni – mesél a kezdetekről a szakember.
– Amenynyire szórakoztatónak tűnik, annyira nehéz is ez a sport. Igen hatékony edzésforma, hiszen szinte minden izmunkat megmozgatja. Fontos, hogy egy-egy tréning alkalmával megfelelően melegítsünk be, majd nyújtsuk le a fáradt izmokat.
– Oda kell figyelni ízületeink védelmére, ezért elengedhetetlen a megfelelő ruházat és a kényelmes cipő.
A terhelés profi szinten még nagyobb, hiszen ott már akrobatikus elemek is bekerülnek a repertoárba. A túl rövid vagy túl hosszú kötél megnehezíti az edzést, így ügyeljünk az ideális méret megtalálására. Hogy eldöntsük, számunkra mely hosszúság kell, fogjuk meg a kötél mindkét végét, álljunk rá, ha körülbelül vállunk vonaláig felér, akkor optimális a hossz.
– Mi speciális, gyöngyös kötelet használunk a szabadon választott számokhoz, a páros gyakorlatokat pedig két kötéllel hajtjuk végre. Minél gyakorlottabb a versenyző, annál bonyolultabb a koreográfia. Nem jelent gondot, ha fekvőtámaszban vagy kézen állva kell ugrálni a pörgő kötelek között.

És hogy melyik az a pont, amikor a hobbiból igazi versenysport válik? – Ebben a sportágban is csak a kitartó, fegyelmezett, szorgalmas emberek érvényesülhetnek. Keményen kell készülni a versenyekre és szeretni kell az ugrókötelezést.

A klubban az 5 éves gyerekektől a 30 éves felnőttekig vannak versenyzőink. Egy héten háromszor edzünk, gyakran hét végén is, hiszen van, akinek már családja van vagy egyetemen tanul, és csak szombaton van ideje. Míg a profikat a versenyen pontozzák majd jó megjelenésük és kiállásuk alapján, mi az utcán zsebelhetjük be a sportos, izmos külsőnknek szóló elismerő pillantásokat.
– Egy idő után a sok edzéstől, gyakorlástól kialakul a definiált, formás izomzat és mivel kardióedzésről van szó, a felesleges kilók is leolvadnak - összegez a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!