Púder Nélkül

2011.04.02. 11:06

Krutzler Mariann az arctornáról: akár tíz évet is fiatalodhatunk

Arcunk nagyon sok izmot rejt a bőr alatt. Ezeket használjuk nevetéskor, örömünkben, beszédkor, mérgünkben, bánatunkban, evéskor, iváskor. Krutzler Marianntól (43) megtudjuk, hogy lehet őket karbantartani?

Merklin Tímea

Az arcnak vannak kritikus területei : a toka, az áll, és annak egy része, a szarkalábak, és a szemhéj. 28-30 éves kor után érnek be az arcizmok, majd elkezdődik a  szomorú, de mondjuk ki  lassú hervadás... 

Az arctornával a bőr funkcióit segítjük elő. Kinyílnak a hajszálerek, és jobb lesz a keringés, a táplálék, és vízfelvétel  mondja Krutzler Mariann, aki az arctornára specializálódott tréner.  Fontos, hogy legyen elég keringő víz (napi 2,5 liter), amit az izom fel tud venni, ezáltal segítve bőrünk rugalmasságának visszanyerését. Az arctornával arctájanként dolgozunk, speciális takarások alatt. Takarás azt jelenti, letakarjuk az arcunk egy-egy részét a tenyerünkkel. Így védjük meg bőrünket a további gyűrődéstől, ráncolódástól.

De a takarás miatt az izmok kétszer hatékonyabban is dolgoznak. Több éves tapasztalat, hogy a már megnyúlt izomrostok nem képesek megrövidülni, ez csak az edzés alatt húzódik össze. Ez az állapot még néhány óra hosszat tart, aztán felveszik eredeti hosszúságukat. A tömegük viszont lassan gyarapszik, tehát kitöltik a felettük lévő bőr apróbb ráncait. Olyan ez, mint amikor egy nő kihízza a ruháját.

A gömbölyűsége miatt úgy tűnik, hogy a ruha rövidebb lett, elől-hátul felkap, de ez csak a látszat, hiszen az eredeti hossz mit sem változott. Az izmok megvastagodnak, de a bőr megemelkedése optikai csalódás  ha minden jól megy lassan kihízzuk a bőrünket, és kialakul az az összkép, amit az arctornától várunk. Persze, ez nem állandó, mert az izom élő anyag, folyton változik, de megerősödve képes kitartani egyik edzéstől a másikig, amikor is újabb terhelést kap,  újabb lökést a gyarapodáshoz.  

Az archoz  és az önbizalom fokozásához  hozzátartozik a haj, a ruha is. Krutzler Mariann stylist szeretne lenni, ez az álma. Volt titkárnő, adminisztrátor érettségivel, aztán a középső gyerek születése előtt munkanélküli lett, és azóta nem is keresett állást. A férje vállalkozó, mélyépítéssel foglalkozik, eltartja a családot. Mariann első házasságából született Ádám, aki már 21 éves, a másodikból Áron (14) és Hanna (11).

Mit csinál, amikor nem a háztartással és a gyerekekkel foglalkozik?  kérdezzük tőle, mire azt feleli nagy természetességgel, szemrebbenés nélkül, mosolyogva: a férjem kincse vagyok. Ennél jobban megalapozott női önbizalmat el sem lehet képzelni.

Az arctorna Mariann hobbiszerű elfoglaltsága. Budapestre járt tréner-képzőbe Bojtor Mártához, aki Magyarországon forrásnak tekinthető. Délutánonként a gyerekeit fuvarozza, autóval viszi őket ide-oda, ahova menniük kell. A háromgyerekes anyuka a csendes percekben  mikor épp nem akar valamely családtagja valamit , szeret rejtvényt fejteni, életrajzokat olvasni; legutóbb Agatha Christie-ét és Munkácsy Mihályét olvasta. Van két kutyája, akiket Cesar Miller kutyapszichológus televíziós műsorából vett tanácsok, ötletek alapján nevel. 
 

Arctorna

Heti kétszeri arctorna segítségével már látható javulást érhetünk el a 3. hét után. Egyelőre a változást saját magunk tapasztaljuk, de a 3. hónap környékén már a környezet is észreveszi a változást. Kíváncsi pillantások, és kérdések tömege jelzi kezdeti sikereinket. Öt hónap után már kaphat mindenki házi feladatot is, és gyakorolhat otthon, a trénerrel előre egyeztetett gyakorlatsorokkal. Ezt az 5 hónapot azért érdemes kivárni, mert ennyi idő alatt lehet elsajátítani a precíz takarásokat, és gyakorlatokat. Amennyiben nem biztos a takarásunk, vagy a  gyakorlatokat nem tudjuk pontosan tartani és végezni, úgy veszélyeztethetjük a fejlesztést és ronthatunk az összképen. Magyarul: komoly károkat okozhatunk  az arcunkon, és torzíthatjuk az összképet.

Az arctornában is  fontos a rendszeresség, fokozatosság, fokozódó terhelés, és megfelelő idejű pihenés a  gyakorlatok között és után. 

A tornát takarásokkal kezdjük, bemelegítünk, alapfeszítés után megfelelő erővel dolgozunk, majd a gyakorlatok végeztével nyújtunk, és lazítunk, csakúgy, mint bármely más tornában. Ha precízen követjük az utasításokat, akkor feszessé, izmossá tehetjük arcizmainkat, és akár tíz évet is fiatalodhatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!