Púder Nélkül

2011.04.28. 06:49

Tóth Auguszta: jó, ha pezseg az élet

Szép keresztnevének jelentése: fenséges. De a bájos, közvetlen, törékeny színésznőt, Tóth Augusztát a kollégái, barátai kedvesen csak Gusztinak becézik. Sokféle arcát volt módunk megismerni. A székesfehérvári Vörösmarty Színházban most a Mágnás Miska című operettet próbálja: ő alakítja Stefánia grófnőt, Rolla édesanyját.

Gábor Gina

Izgalmasnak érzi a figurát, mert nem  egészen olyan, mint  amilyennek látszani akar. De ne lőjük le a poént, a premieren, április 29-én ez is kiderül...


A  színházbarátok még emlékeznek arra, hogy  Tóth Auguszta már húsz éve, színművészetis növendékként komoly szerepet játszott a fehérvári színház produkciójában, Lillian Hellman művében. Az idei évadban pedig   teljes színészi vértezetben, érett művészként  láthattuk viszont Fehérváron. Egressy Zoltán Portugál című darabjában  mindenkit lenyűgöz.  Részeges feleségként  egyszerre mulatságos és szánalomra méltó. Pengeélen táncol, aki alkoholistát alakít: s ő  pontosan érzi, hol, mikor, mennyi elég...

 - Én nem nézek, hanem látok: több emberből raktam össze Jucika figuráját, gesztusait. De erre csak utólag jöttem rá.  Játszótársak nélkül  nem sikerült volna, hiszen fantasztikus partnereim vannak, és szerencsére a rendező is bízott bennem, hagyta, hogy érlelődjön a szerep - mondja erről szerényen.

Azt meséli, nagy energiákat követelt tőle Lady Macbeth figurája Shakespeare darabjában, és örül, hogy a  modern feldolgozás elnyerte a közönség tetszését.  De szereti a Godspellt is, amelyben fontos az összjáték, a színészek sokféle alakot öltenek, s olykor egy-egy jelenetben központi figurává válnak. 

Tóth Auguszta kivételesen megengedte a gyerekeinek, a hatéves Máténak és a négyéves Sárinak, hogy megnézzék az előadást. Máté ugyanis korábban azt kérte, hogy hittanra járhasson. S most a színésznő  büszkén látta, hogy a gyerekei sok mindent értenek a különleges moralitásjátékból, és  okosan kérdeznek...

Tóth Auguszta kétgyerekes mamaként is igazi energiabomba: azt mondja, mindig kedvelte, ha pezseg körülötte az élet, de be is osztja az idejét. Szereti kézben tartani a dolgokat,  tudni, hogy aznap mi vár rá. 

- Angolból szeretnék felsőfokú  nyelvvizsgát tenni. Ezért reggel hatkor angolórával indul a napom. Ne nézz így rám! -  mosolyog leesett államat látva. - Aztán vagy én viszem a gyerekeket az óvodába, vagy a férjem. Ha a férjem  bevállalja, akkor én egy kicsit futok, aztán felszállok a fehérvári buszra, és jövök próbálni. Ha nem fér bele az időbe a mozgás, akkor két próba között szakítok időt a tornára,  tanulásra. Az is megesik, hogy reggel megfőzök. Persze, ha nem lenne olyan drága ember az én férjem, akkor bajban lennék, mert amikor játszom,  ő vigyáz a gyerekekre.

Tóth Auguszta színésznőként se féltette soha a kényelmét, egy jó szerep kedvéért szívesen vállalta az utazást is Veszprémbe, Zalaegerszegre, mikor, hova hívták. Húsz évig volt szabadúszó, ezért a mottója: az életben az a biztos, hogy semmi sem biztos. Nem tudni, mit hoz a holnap, de ő felkészülten várja. Balettra, énekórára, nyelvórára jár: képzi magát. Hallatlan igényessége pedig a színpadon is megmutatkozik...

Szerző: Gábor Gina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!