Púder Nélkül

2011.05.22. 12:56

Az amazon politikusnő

Egyetlen férfi a parlamentben - tartották Kéthly Annáról, a második magyar szociáldemokrata képviselőnőről. Róla szól a még 2009-ben forgatott, az idén éppen 80. születésnapját ünneplő Mészáros Márta filmje.

Szabó Zsuzsanna

Az Utolsó jelentés Annáról című történelmi dráma a hetvenes években játszódik, amikor a híres  szociáldemokrata politikusnő, Kéthly Anna önkéntes száműzetésben élt Brüsszelben. A mű hitelesen adja vissza a rendezőnő szándékát, ami - mint mondta - a filmben a kádári konszolidáció nyomasztó, besúgókkal és jelentésekkel teli időszakát kívánta bemutatni úgy, hogy közben egy egyszerű történetet mesél el egy kiemelkedő személyiségről.
A filmet nemcsak azoknak érdemes megnézni, akik visszatekintenének a - Trabantokkal, Moszkvicsokkal, tárcsás retrotelefonokkal teli - múltba, hanem azoknak is, akik az igen gazdag életművel bíró rendezőnő egy újabb női sorsot bemutató gyöngyszemére kíváncsiak.

A kivételesen szilárd jellemű, erkölcsileg példamutató  politikusnőt Eszenyi Enikő testesíti meg letisztult egyszerűséggel, mégis meggyőzően. Nem akar túljátszani, csak emlékeztetni. Emlékeztetni Kéthly Anna életének - temetésén is elhangzott - tanulságára és hitvallására: "Erkölcs és jellemes emberek nélkül bizony elpusztul a nemzet."

Szerző: Szabó Zsuzsanna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!