Púder Nélkül

2011.05.09. 07:58

Gombold újra! A magyar népviselet reneszánszának ünnepe a divatbemutatón

A punk, a rock és a dunántúli magyar népviselet jegyeit ötvöző ruhák, népművészeti varrástechnológiával készített szoknyák, valamint a népi motívumokat modern szabással életre keltő kollekciók győztek a Gombold újra! - Divat a magyar öltözéktervezési pályázat nagyszabású vasárnap esti divatbemutatóján a Szépművészeti Múzeumban, ahol Magyarország hivatalos divat nagykövetét is megválasztották.

MTI

"A kollekcióm neve Metallic folklór volt. Az egész elképzelés a hagyomány és a punk-rock stílusjegyek ötvözéséből jött létre" - mondta Gyöngyösi Renáta, a Szépművészeti Múzeum Reneszánsz termében tartott bemutató győztese. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett fiatal tervező az elmúlt két évet a magyar népviselet motívum- és formavilágának tanulmányozásával töltötte, és tervezőként a későbbiekben is szeretné megőrizni a győzelmet hozó punk-rock, illetve népi motívumokat ötvöző vonalat. "Abszolút közel áll a szívemhez a dolog" - tette hozzá, azt is elárulva, hogy nem lenne ellenére, ha értékesíteni is tudná a nyertes darabokat.

Az este hat órakor kezdődött bemutató során a hazai divatszakmában már ismert személyiségek - az Artista, Anh Tuan és a Je Suis Belle - mellett a szárnyaikat bontogató amatőr tervezők fantáziáját és keze munkáját dicsérő látványruhák, hétköznapi viseletek és kiegészítők keltették életre a kortárs divattal ötvözött magyar népviselet és népmesék világát a kifutón.

   
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM), a design Terminál és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem februárban kiírt közös pályázatának 35 döntőse közül a többek között Kopek Gábor, a MOME rektora, Novák Péter előadóművész, Papp-Váry Borbála, a kormányzati kommunikációért felelős helyettes államtitkár, Tolvai Renáta énekesnő és Zoób Kati divattervező alkotta zsűri választotta ki a végső győzteseket. 
  
"Számomra nagyon fontos volt, hogy a magyar divathagyományokat viszontlássam egy-egy kollekcióban, akár motívum szinten is, és hogy ez a kollekció hordható legyen, akár utcai, akár alkalmi viseletben" - árulta el a zsűri által figyelembe vett legfontosabb szempontokat Papp-Váry Borbála. Hozzátette: a cél, hogy ezentúl minden évben meghirdessenek egy hasonló pályázatot a fiatal divattervezők hazai és külföldi népszerűsítése érdekében.

   
A dobogó második helyére Surányi Szilárd népi motívumokkal és modern szabással játszó kollekcióját, harmadik helyezettnek pedig Náfrádi Márta magyar népművészeti varrástechnológiával készült tavaszi-nyári ruháit választotta a zsűri. A szakmai elismerés mellett a győztesek komoly pénzjutalmat és Herendi Porcelán ajándéktárgyakat kaptak. Az első helyezett emellett fél évig kipróbálhatja magát Zoób Kati divattervező műhelyében, a Glamour divatmagazin nyári számában mutatkozhat be kollekciójával és a Milánói Divathétre is kilátogathat. A bemutatón kiosztották a WAMP művészpiac és a Fashion Issue magazin különdíjait is.

   
A hivatalos győztesek mellett a nagyközönség is megválaszthatja a maga győztesét, akire a következő pár napban lehet majd leadni a voksokat a pályázat hivatalos Facebook oldalán. Az este különlegessége volt, hogy Mihalik Enikő, nemzetközi szinten elismert modell személyében megválasztották Magyarország első hivatalos divat nagykövetét is, aki ezentúl a világ minden táján népszerűsítheti hazánk fiatal tehetségekben gazdag divatvilágát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!