Púder Nélkül

2011.05.28. 05:21

Ne cipekedjünk! Segít a coach, a lelki személyi edző

Családállítással, mediációval, coatchinggal is foglalkozik Zsolnai Rita (38), aki a saját tanulási folyamatai során jutott odáig, hogy képes segíteni másoknak.

Merklin Tímea

A coach lelki személyi edző. Aki rávezeti a hozzáfordulót arra, hogy sok probléma abból adódik, ahogy látjuk a világot. Ha valaki mereven ragaszkodik a világképéhez, úgy gondolja, hogy a világ fog alkalmazkodni hozzá, de ez nem így van  - mondja Zsolnai Rita

Arra vetemedünk, hogy a világképet adaptáljuk a valós környezethez. Rávilágítunk, hogy a segítséget kérőnek hol vannak a gondolkodásában  elakadások, hol nem látja, hol a különbség a világ és a világképe között. A life coaching a személyes elakadásokra, magán jellegű gondokra keres megoldásokat, a business coaching az üzleti problémákra.

Például az egyén felől:  Nem érzem jól magam a munkahelyemen  hogyan fejlődhetnék úgy személyiségemben, hogy jobb legyen? Például a struktúra felől: amikor  a vezető szeretne jobb kapcsolatot kialakítani a beosztottjaival. A coach egy objektív visszajelző a főnök felé.

Zsolnai Rita egy másik szakmája az akkreditált igazságügyi mediátor. Ez  2010-től  szabályozott, csak képzéssel, vizsgával lehet valaki mediátor. Ilyen nem sok van.

A mediátor egy realista külső pont valamely vitás ügyben, amikor a felek nem tudnak megyegyezni. A mediátor érzelemmentesen közvetít köztük, kommunikációs szinten kezeli a párkapcsolati, válási vagy üzleti problémát  magyarázza Rita.  Sokszor az érzelmek vonnak el minket a megoldás lehetőségétől. A mediátor egy kooperációs helyzetet igyekszik teremteni, megegyezést keres.

A Hellinger-féle családállítás Rita harmadik olyan eszköze, amivel tud másoknak segíteni. Már túl voltam  a váláson, mikor meghalt az édesapám. Rendesen lepadlóztam. Annyira megrendített, hogy keresnem kellett a nulla-pontot, ahonnan újra lehet kezdeni az életet. Nem dughattam homokba a fejemet, hisze gyerekem van. Ekkor találtam rá a Hellinger-módszerre, ez segített, hogy újra el tudjak indulni  meséli. 

Érdekelt, hogy működik, ezért megtanultam. Látom, hogy nagyon sok ember forog a saját mókuskerekében, és nem talál valós megoldásokat. A Hellinger-módszer működik. Gyorsan, hatékonyan tud segíteni. Nekem is szembe kellett néznem azzal, mit cipelek, hogy letegyem.

Azért is, hogy ne rakjam rá ezeket a terheket a gyerekemre. Másfelől: a személyiségfejlődésben elérhet az ember egy olyan pontra, amikor már  saját magát helyre tette, hogy van  plusz életereje, amiből adhat másoknak. De ez csak akkor következik be, ha letettük a sok múltból hozott terhet.

Akkor szabadul fel annyi energia, hogy fel lehet használni a környezetünkben élők segítésére  magyarázza Zsolnai  Rita. Hozzáteszi: ma már tud gazdálkodni az életerejével. Tesz is érte, hogy magát ezen a szinten tartsa: úszik, fut, társasági kapcsolatokat ápol, köztük van 2-3 legjobb barát. Sokat olvas: szakirodalmat természetesen, mellette pedig regényeket.

A CÉGES  "JÓLLÉT"  ÉS A HATÉKONYSÁG

A magukra  adó cégek, habár úgy tűnik, hogy ez  nem jellemző nálunk,  törődnek a dolgozók mentális egészségével. Abban  van a jövő, hogy az alkalmazottak jobban legyenek a munkahelyeken,  akkor hatékonyabban tudnak dolgozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!