Púder Nélkül

2011.05.30. 05:09

Tönkretesz: hordjuk ritkán a magas sarkút!

Nincs könnyű helyzetben egy hölgy sem: a magas sarkú plusz pár centivel növeli meg a magasságot, csábító viselet és még karcsúsít is, de eközben tönkreteszi a lábfejet és az ízületeket.

Horváth Viktória

A láb stabilitását három pont biztosítja: a sarok és a két párna a nagylábujj és a kisujj alatt. Előbbi ugye elveszik, mikor magas sarkúba lépünk, s emiatt megváltozik a járásunk szerkezete is. Az Achilles-ín megrövidül, spiccben rögzül a lábunk tartása, s a testünk egész terhe a talpunkon található két párnára nehezedik. A lábfej tetején pedig megrövidülnek a szalagok: ezeket a hatásokat mind-mind folyamatosan hordott magas sarkú vagy magas talpú cipő okozhatja – mondta el Balázsik Anikó gyógymasszőr és funkcionális mozgásszűrés szakértő.

– Megváltozik a combcsontunk helyzete a csípőízületnél, s ettől tűnik megbicsaklottnak a járásunk. A mozgásterapeuta szerint ennél már csak akkor árthatunk többet a lábunknak, ha a munkából hazaérve lerúgjuk a tűsarkút és edzőcipőbe bújunk és néhány kört futunk vele, hiszen ilyen gyorsan nem tud igazodni ehhez a lábunk.

– Mivel a folytonos viselése kitekeri a felső ugróízületet, ezért a gyaloglás három alapfázisa – lendítő, támaszkodó és rugaszkodó – sérülni fog. Kimarad az ellökés, ettől tűnik olyan megtörtnek a magas sarkút viselő nők mozgása. Emellett a lábujjakat is szétnyomja a terhelés, amelyek eltávolódhatnak egymástól.

– Azt javasolnám, ne hordjuk mindennap magassított sarkú cipőt, s akkor is kisebb sarkat válasszunk. Minden este tornáztassuk át a lábfejünket, hiszen rengeteg idegvégződés található itt. Bár a hosszabb lábfejűek jobban bírják a gyűrődést, hosszú távon, évekig senkinek sem ajánlanám a viselését. Fontos, hogy a lábunk sarka megfelelően legyen megtámasztva, s cipőbetétekkel növelhetjük a komfortérzetet, de ezek inkább csak elnyomják a problémát, nem oldják meg.  

Szerző: Horváth Viktória

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!