Púder Nélkül

2011.06.07. 11:20

Furcsa, de összefügg: a nők ráncaiból megjósolható csontjaik töréskockázata

Egy nő arcán lévő ráncok megjósolhatják, mekkora valószínűséggel fog csonttörést elszenvedni - állítják amerikai kutatók egy nemrég ismertetett tanulmányukban.

MTI

Mivel a bőrben és a csontokban lévő fehérjék koncentrációja kapcsolatban van egymással, ezért ha egy nő arca és nyaka erősen ráncos, akkor nagyobb nála a csontsűrűség csökkenése miatt bekövetkező csonttörés kockázata - vélik a Yale Egyetem kutatói.
   
A szakemberek 114, a változókor kezdetén járó amerikai nőt vizsgáltak meg, akiknek utolsó menstruációja három éven belül volt. A nők nyakán és arcán tizenegy helyen mérték a bőr tulajdonságait. Egy durométer nevű keménységmérő szerkezettel értékelték, hogy mennyire volt tömör szerkezetű, feszes az orcák és a homlok bőre. A csonttömeget és a csontsűrűséget hordozható ultrahang- és röntgenkészülékkel mérték.
   
"Úgy találtuk, hogy a bőrráncok mélyülése és rosszabbodása összefüggött a kisebb csontsűrűséggel a tanulmány résztvevői körében" - mondta Lubna Pal, a Yale orvosi karának nőgyógyász professzora. A kapcsolat függetlennek bizonyult a kortól vagy más ismert, a csontok sűrűségére ható tényezőktől.
   
Pal szerint megállapításuk azért fontos, mert a látható fizikai megjelenést hozza összefüggésbe a nem látható csontszerkezettel, így lehetőség nyílik arra, hogy az orvosok könnyebben, költséges vizsgálatok nélkül, akár egy pillantással azonosíthassák a változó korban lévő nőknél a csonttörés kockázatát.
   
Kutatási eredményeiket az Endokrin Társaság Bostonban megrendezett konferenciáján ismertették a Yale munkatársai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!