Púder Nélkül

2011.06.29. 05:59

Henna, a természetes szépítőszerünk

A natúrkozmetikumok elterjedésével egy ősrégi szépészeti módszer is újra előtérbe került: a henna.

S. Töttő Rita

Reneszánszát éli a természetességet kedvelők körében ez a keleti növény. A henna testfestés ugyan inkább a nyári fesztiválok kelléke hazánkban, az ősi egyiptomi növényből (latin nevén Lawsonia inermis) készült hajfesték viszont szezontól függetlenül sokak kedvence. Elsősorban azért kedvelik, mert vegyszermentes és természetes módon színezi a hajat, másodsorban pedig azért, mert mindamellett, hogy csodás barnás színt eredményez, ápolja is a hajat.

De mi is az a henna? Az Egyiptomból származó, trópusi éghajlatot kedvelő bokor leveleit hasznosítják már évezredek óta a szépülni vágyó hölgyek. A megszárított és finomra őrölt levelekből készítik a zöld pasztát, különböző természetes anyagokat kevernek hozzá, s azt kenik fel a hajra. Számos recept alapján el lehet készíteni a pépet, a lényeg azonban az, hogy minimum két órán át a hajon kell hagyni.

– Én imádtam, amikor először kipróbáltam – árulta el a székesfehérvári Fent Fruzsina, aki azóta is rajong a hennáért. Az elkészítéshez, a felkenéshez és a festési időhöz türelem kell, de az eredmény önmagáért beszél: csillogó, ápolt haj, kemikáliák nélkül.

A teljesen natúr hennával azonban nem lehet fekete színt elérni, a legtöbb esetben barnás, bizonyos esetekben, amikor a haj világosabb, vöröses árnyalatot kap a hajkorona.

Az ÁNTSZ szerint óvakodni kell a fekete hennától, mert a hozzáadott fekete színezék allergiás reakciókat válthat ki az érzékeny bőrûeken. Ez a kevert festék a fesztiválokon jelenik meg leggyakrabban, de létezik hajfesték változata is.

Ha természetes módon szeretnénk szépülni, hajat festetni, nem kell magunknak őrölnünk a hennaleveleket, mert kapható ma már por és paszta kiszerelésben is, amelyek állítólag az ősz hajszálakat is befedik. Az áruk általában megegyezik az átlagos hajfestékek áraival, ám mielőtt megvásárolnánk valamelyiket, érdemes átolvasni az összetevők listáját, nehogy vegyszerrel kevertet válaszszunk.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete több hajfestéket is tesztelt, és kiderült, hogy a három, henna, vagyis növényi alapú alapú termék egyikében található allergizáló anyag. A címkéket áttekintve ugyanis azt is megvizsgálták, hogy tartalmaznak-e a festékek engedélyezett, de allergizáló vagy bőrérzékenységet fokozó anyagot: PPD-t (parafeniléndiamint), toulen diamint, aminophenolt vagy resorcint. Érdemes ezért mindig jól átnézni az össztevők listáját, mielőtt vásárolunk. Jó hír viszont, hogy a hennafestékeknél semleges pH-t mértek.  

Szerző: S. Töttő Rita

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!