Púder Nélkül

2011.06.11. 10:13

Újra divatos: népi motívumok a modern ruhákon

Minden trendi, ami retro, de most ne csak a hatvanas évek divatjára gondoljunk! A hagyományos népművészet mintái és anyagai is reneszánszukat élik, érdemes belőlük beszerezni néhányat.

Horváth Viktória

De hogyan jelenik meg például a népi díszítés a mai öltözködésben? – tettük fel a kérdést Iványi Ildikónak, akinek boltjában és szívében is megbecsült helye van a magyaros öltözékeknek.

– Egyrészt anyagában, gondoljunk csak a kékfestő, lenvászon vagy szőtt anyagokra, aztán szabásában: férfi és női paraszting, húzott szoknyák és buggyos ujjú blúzok – mutatta a különleges darabokat. – Egy-egy hagyományos, hímzett motívum, mint a virág- vagy madárminta; a zsinórozás, ami lehet Bocskai-kabáton, női blézeren; vagy a modern vonalú ruhán csipkedíszítés. A kivágott ruhákhoz nyakék gyöngyből, vert vagy horgolt csipkéből: ez mind-mind a népművészetünk része.

Iványi Ildikó szerint a fiatalok korábban érdeklődőbbek voltak, ám ma már kevésbé keresik a népi díszítésű holmikat, holott évről évre, a trendeknek megfelelően jelennek meg a divatüzletekben kapható modern ruhákon.

– Magyarok vagyunk, miért hordunk angol feliratú polókat, miért nem magyar népi hímzést vagy motívumot? – tette fel a kérdést. – Például a zalai fehér hímzés finom és visszafogott, nem kell azonnal díszes, színes mintára gondolni. A kalotaszegi és a matyóhímzés a legjellegzetesebb, s így talán a legfeltűnőbb is. A kékfestő kelmék, amelyek jellemzők Vas és Zala megyére, az idei nyári divatban is megtalálhatók: kék színű anyagában mintás (főként pöttyös) ruhákon. De a most divatos virágos muszlinfelsők is a néphagyományunk részei. 

– Egy topon is megjelenhet egy finom csipke díszítés, de lehet maga a top teljes egészében horgolt. Mégis, ritkán látni, hogy valaki ilyet hordana az utcán, míg Ausztriában például teljesen magától értetődő, hogy az emberek népviseletben járnak templomba vagy piacra.
A gyerekdivatban már más a helyzet, ottjártunkkor is érdeklődött egy fiatal anyuka, kisbabának vinne hímzéses ruhácskát. S valóban, egy-egy gazdagon díszített darab felveszi a versenyt a legkifinomultabb külföldi babaruhákkal is.

– A Bocskai-kabát nagyon népszerű az uraknál, sokan ebben házasodnak, hölgyeknél pedig kedvelt az egyszerű, modern nadrágkosztüm, alkalmi ruha, amelyen csak egy apró motívumban tűnik fel a hagyományos díszítés, de a zsinóros megoldás is nagyon kedvelt, hiszen szépen hangsúlyozza a homokóra alakot. 



Szerző: Horváth Viktória

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!