Púder Nélkül

2011.07.04. 05:17

Janics Natasa babát vár: a szülésig vízen lesz

A háromszoros olimpiai bajnok kajakos, Janics Natasa március közepén rendkívüli sajtótájékoztatón közölte, hogy anyai örömök elé néz, szeptemberben szül, ezért kihagyja az augusztusi, Szegeden megrendezésre kerülő kajak-kenu világbajnokságot. A viadalon háziasszonyként lesz jelen. Az örömteli bejelentés óta sem pihen, napi rendszerességgel tréningezik a Maty-éren található pályán.

Horog László

Azt mondja, nem edz, hanem gömbölyödő pocakja miatt inkább csak edzeget. Persze, naponta két-három alkalommal így is vízen van, magát és kisbabáját kíméli, ezért a korábbi edzések intenzitást meg sem közelítik a jelenlegi gyakorlások. A tavaszi sajtótájékoztatón a 18-szoros világ- és 12-szeres Európa-bajnok jelezte, a szülésig vízen lesz, s ha minden jól alakul, a baba megszületése után, októberben megkezdi a felkészülést a londoni olimpiára. Folyamatosan orvosi kontroll alatt éli napjait. Élsportolóként ez eddig sem volt másként, ám ezúttal fokozottabb a figyelem, lévén egy csöppséget hord a szíve alatt.

- Amikor megtudtuk, hogy babát várunk a párommal, egyben egyik edzőmmel, a bolgár Andrian Dusevvel, érthetően rendkívül boldogok voltunk, s ez azóta sem változott, nagyon várjuk a babát. A pici tavaly karácsonykor fogant, mióta Andriannal egymásba szerettünk, nyitott kérdésként kezeltük a családalapítást, a gyermekvállalást. A szerelmem Szegedre költözött, többször beszéltük arról, hogy családot alapítunk. Februárban értesültünk az örömhírről, együtt voltunk a nőgyógyászomnál, egyben barátnőmnél, aki közölte, állapotos vagyok. Azóta is minden a legnagyobb rendben van, a kontrollok eredményei kiválóak.


- Az anyaság nem változtatott semmit, edzésben maradtam, ugyanis nem érzem jól magam, ha nem mozgok, szükségem van a sportra, igaz, módjával. A súlyokat már nem emelgetem a konditeremben, a vízen erőseket nem húzok, viszont arra ügyelek, hogy mozgásom jó maradjon, csak a technikámra figyelek – közölte Janics Natasa.

Hozzátette, bár nagyon sajnálja, hogy az augusztus 17-21-ig Szegeden megrendezésre kerülő vb-n nem versenyezhet, reményei szerint a londoni olimpián már ott lehet. Arra készült, hogy hazai közönség előtt – ugyanis a Démász Szeged VE versenyzője – folytatja sikersorozatát, ám a baba érkezése közbeszólt.

- El kellett döntenem, hogy az ez évi aranyak a fontosabbak, vagy a gyermekem, s utóbbi mellett döntöttem a férjemmel. Nem is volt vita közöttünk. A londoni olimpia nagyon fontos, arra becsülettel fel tudok készülni, ha jobban belegondolok, a legjobb időpontban jön a csöppség. A vb-n háziasszonyként leszek jelen, hatalmas pocakkal, de optimistán, derűsen és boldogan. Furcsa lesz a partról nézni az eseményt, az utóbbi tíz év évben mindig ott lapátoltam középen. Azt ígérhetem, én leszek a magyar válogatott legnagyobb drukkere.

Akadnak példák előtte bőven, akik többgyermekes anyukaként értek el világraszóló eredményeket, állhattak ötkarikás dobogó legfelső fokán. A német Birgit Fischer közel 43 évesen a mieink előtt győzelemre vezette a német női négyest Athénban, de a jelenleg 47 éves Josefa Idem is anyukaként szerzett egyéniben aranyat Sydneyben, ezüstöt Athénban – Janics diadalmaskodott –, valamint szintén ezüstöt Inna Osipenko-Radomska mögött Pekingben. Utóbbi is édesanya. Nem is beszélve a hazai sportélet egyik legnagyobb klasszisáról, a párbajtőrvívó Nagy Tímeáról, aki szülés után győzött egyéniben 2000-ben és 2004-ben is.

Janics kislányt vár, úgy döntöttek, Milana névre keresztelik, ezzel is emléket állítva Janics elhunyt édesapjának, Milan Janicsnak. Mint a szülők általában, ők sem jelentették ki, hogy fiút, vagy lányt szeretnének, úgy voltak vele, a legfontosabb, hogy egészséges legyen. Amikor május végén értesültek arról, hogy kislány lesz, mindketten örömmel fogadták a hírt. Ha a szülés komplikációmentesen zajlik, s a picivel is minden rendben lesz, a háromszoros olimpiai bajnok néhány hét elteltével visszatér.

- A belgrádi Eb-t tévén néztem, a szegedi vb-t a partról, feltéve, ha Milana nem dönt úgy, hogy nem várja meg a szeptembert, s előbb a világra jön. Az anyaság érzése csodálatos, minden pillanatát élvezem. Ez minden nő életében mérföldkő, én is így gondolom. Eddig a kajakozás volt az első, ezentúl a család. Persze, az elkövetkező években is maximális erőbedobással fogok kajakozni, hiszen túl azon, hogy imádom, ez a megélhetésünk is. Ha sikeresen csinálom, jól élünk, ha gyengébben, kevésbé jól. Tehát erre is oda kell figyelnem.

 


Amikor arról kérdezem, párosbeli társa, a kétszeres olimpiai bajnok, 29-szeres világbajnok Kovács Katalin miként fogadta, hogy az idei esztendőben nem eveznek együtt, higgadtan válaszol. Közli, nagyon jó viszonyban vannak, mindketten profi sportolók, sikerorientáltak, kizárólag a győzelem lebeg a szemük előtt. Ha jövőre Janics visszatér, reményei szerint együtt indulnak párosban és szóhoz jutnak a négyesben is. A közelmúltban rendezett Eb tévéközvetítése során szurkolt a mindhárom számában győzedelmeskedő Kovácsnak és természetesen a többi, magyar indulónak is. A sportágban zajló történéseket figyeli, felbosszantotta, hogy a pótválogatót, azaz a szétlövést Kozák Danuta nyerte Paksy Tímea ellenében a Londonban már az olimpiai műsorban szereplő 200 méteres egyesben, a győztes helyett mégis utóbbi indulhat a világbajnokságon. A szövetségi kapitány ötkarikás kvótaszerzéssel magyarázza a döntést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!