Púder Nélkül

2011.07.18. 14:52

Macskajaj ellen

Itt a nyár, ami sokaknak az egybefüggő fesztiválokat, bulizós éjszakákat jelenti. Ezzel gyakran együtt jár az alkoholfogyasztás és annak mostohatestvére, a másnaposság.

Szabó Zsuzsanna

Most tippeket, segítséget adunk mindazoknak, akiket gyötör (vagy ezután fog) a macskajaj, melynek tünetei nemcsak az alkoholfogyasztás mértékétől, de az egyéni érzékenységtől is függenek.
Alattomos dolog, de a másnaposság hatása már az alkoholbevitel abbahagyása után néhány órával kezd jelentkezni, amikor a véralkoholszint süllyedésnek indul.

A másnaposság mihamarabbi túlélése a méregtelenítés felgyorsítása által érhető el. A méregtelenítés folyamatának felgyorsítása a nagyobb mennyiségű oxigénszállítással valósítható meg, ezért bizonyul a sport a másnaposság legjobb orvosságának. Köztudott, hogy valamilyen sporttevékenység űzése közben az emberi szív gyorsabban ver, ezáltal pedig nagyobb mennyiségű oxigént képes szállítani.

A méregtelenítésben segít az ásványvíz, a paradicsomlé vagy a friss narancslé fogyasztása is, a zöldségek közül a brokkoli és a karfiol bevitele javasolt. Másnaposság esetén jótékony hatása van a C-vitaminnak, illetve a multivitaminnak is, valamint a cukorbevitel is segíthet a rossz közérzetünkön. Így kiváló megoldást nyújthat a kivi, a citrom és a grépfrút is.

 Bár fogyasztása nem túl ízletes, a szódabikarbónás ásványvíz is hozzájárul a macskajaj könnyebb túléléséhez. Egyesek pedig a jó öreg házi húslevesre esküsznek. A természetes ellenszerek közül még a ginzenget ajánlják, de a drogériákban találunk már kifejezetten másnaposság elleni tablettákat és méregtelenítő, májtisztító teákat is.
 
Meg kell jegyeznünk, a "macskaharapást" szőrével módszer a közhiedelemmel ellentétben  nem hatásos. Az újabb alkoholbevitel nem megoldás a másnaposságra, ellenkezőleg, ront az  amúgy is elviselhetetlen állapoton, mivel akadályozza a méregtelenítés folyamatát.
 
Szerő: Szabó Zsuzsanna
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!