Púder Nélkül

2011.07.23. 12:05

Tanai Erzsi civilben könyvtáros

Tanai Erzsébet népdalénekes (56) a "Párhuzamos kultúráért" díjat kapta a Mediawave fesztivál zárónapján. Kevesen tudják, hogy Tanai Erzsi "civilben" könyvtáros.

Merklin Tímea

2001 óta adják ezt a díjat olyan magyar, egyedi életpályával rendelkező személyiségeknek, akiknek szuverenitása sosem illeszkedett az épp aktuális vagy divatos kulturális irányzatokhoz, hanem belső iránytűjüket követték, a saját útjukat járták. Az idei díjazottak között van rendező, fotográfus, író, festőművész, muzsikus, és: népdalénekes.
 
Tanai Erzsi a Népművészet Ifjú Mestere. Könyvtárosi tevékenysége mellett élethivatása a népi éneklés újjáélesztése, közkinccsé tétele. A Gencsapáti Művelődési Ház és Könyvtárban húsz éve dolgozik a Vasi Népdalstúdió, majd utánpótlás csoportjuk a Csicsergő, a Kökörcsin és a Boróka együttes. A tanítványok jelentős szakmai díjakat kaptak: egy csoportja és három szólistája elnyerte a Népművészet Ifjú mestere címet.
- Népművelés-könyvtár szakon végeztem levelezőn a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán. Nagyon jó munkahelyeim voltak. Dolgoztam a sárvári könyvtárban, ahol Urbán László vezetett be a szakmába, majd a Berzsenyi könyvtárba kerültem. Dolgoztam a Helyőrségi Klubban is, ahol Tóthné Takács Teréziával indítottuk be a házat. Ott alakult a Vasi Népdalstúdió 1989-ben - meséli Tanai Erzsi. - Eleinte a Helyőrségi Klubok művészeti szemléire jártunk, nagyon nívós műsorokban vettünk részt, nagyon szerették a kiskatonák a lányokat. Az 1996-os Ki mit tud? hozott nekünk országos elismertséget, tulajdonképpen akkor tudták meg a megyében is, hogy mi az a Vasi Népdalstúdió. Ma már el sem tudom képzelni, hogy működött akkor a családunk, évi 40-50 fellépésünk volt. Az eredmény: a gyerekek nagyon önállóak lettek.

- 1992 óta vagyok a gencsapáti könyvtárban. Én vagyok az állományalakító. Én döntöm el, milyen könyv kerül a polcra. Szép munka, emberközeli, napi örömet ad. A színpadi munkában nincs ez a napi visszajelzés. Csodálatos közösség van Gencsapátiban. Régebben főleg gyerekek jöttek könyvekért, ma ők inkább a játék miatt jönnek, ismeretterjesztő kötetekért, szépirodalomért nem. Aki otthon a családban látja a könyvszeretetet, az az igazi könyvtárlátogató. Most, hogy a faluban új utcákat nyitottak meg, az ott lakó fiatal szülők kezdtek el jönni a gyerekeikkel. A könyvtár e-Magyarország pont is, négy számítógéppel, melyek használata ingyenes. Barátságos, otthonos a könyvtár, 190 négyzetméteres. 14 ezer kötet van, 14 folyóirat. Mindenkivel beszélgetek. Böngésznek, de hagyatkoznak rám is, elfogadják a könyvajánlatot tőlem. Az énekórák könyvtári időben vannak, a Kökörcsin és a Boróka együttes foglalkozásai. Mert a gyerekeket nem lehet megkapni hétvégén, csak hétköznap délutánonként. Ha ilyenkor jön könyvtárlátogató, leül, hallgatja az énekeket, tetszik neki. Megvárják, míg Erzsi néni a dalcsokor végére ér. Utána odaugrok a polchoz, és adom, amit kérnek, vagy amit ajánlani tudok.

Tanai Erzsi elnökségi tag a Vass Lajos Népzenei Szövetségben, amely az egyetlen népzenei együttesekkel foglalkozó szervezet az országban. Rendszeresen szerveznek táborokat, az ideinek most lett vége. Tanai Erzsi is tanított évekig ebben a táborban, ahol külön foglalkoznak a szólóénekesekkel. Dialektusokra oszlott a társaság olyan sok jelentkező volt. Sokaknak az a nyaralás, hogy befizetik magukat ebbe a táborba. Szigligeten van, a Balatonnál. Idén öten voltak Vas megyéből.
 
Tanai Erzsi férje Németh Tamás (60) univerzális zenész, számlálhatatlan hangszeren játszik. Például a Pipi-Tér piacon találkozhatunk vele szombat délelőttönként a Vasi Múzeumfaluban. Dudál a krumpli mellé, citerázik a házi lekvárok között vagy tárogatózik a gyógynövények felett. Két fiuk van: Németh Gergely (34) az Anima Sound Systemből ismert, Németh Mátyás (27) gazdasági szakember. Mindketten Budapesten élnek.


 
A NÉPI ÉNEKLÉS NAGY CSALÁDFÁJA

Tanai Erzsi már most olyan, mint egy nagy családfa gyökere: a népi éneklés fájáé  itt a megyében. Amit a Vasi Népdalstúdióval elkezdett, abból  lett a törzs, és a belőle kinövő újabb népdalos csoportok az ágak. Ezeket a csoportokat már a tanítványai vezetik. Például Pintér Anikó a Rutafát Bükön. Varga Diána a celldömölki zeneiskolában tanít népi éneket. Bognár Szilvi előadói pályát választott, de vannak magántanítványai. Tóth Eszter, Kristály Ági Budapesten élnek, Szalay Annamária Vácon. Tanai Erzsi jelenlegi utánpótláscsoportjai: a Csicsergő, a Kökörcsin és a  Boróka. A díj azt jelenti: a saját útját járja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!