Púder Nélkül

2011.07.11. 11:15

Testedzés 50 felett: a Karthago együttes vezetője torna dvd-n szerepel társaival

Egyáltalán ne gondolja senki öregnek magát, ha már a lemez „B” oldalára került, azaz leélte élete felét. A zenei hasonlat azért aktuális, mert egy olyan zenész mesél őszintén erről a témáról, aki komolyan elhatározta, ő bizony sportosabb, aktívabb életre buzdítja kortársait.

Matolcsi Renáta

Szigeti Ferenc, a Karthago együttes alapítójának, zenei producernek nem csak tudása, munkássága, intelligenciája, hanem az egészséges életmódhoz való hozzáállása is elismerésre méltó. Nyolc esztendeje jár rendszeresen edzőterembe, odafigyel magára, és most elhatározta, szemléletét szeretné megosztani a hozzá hasonló korúakkal.

Megszerzett tapasztalatait hamarosan egy kötetbe foglalja, melyben rajta kívül a témában járatos szakemberek is megszólalnak. Meséli, az íráshoz a löketet az adta számára, mikor érettségi találkozóján több elhízott emberrel találkozott, sőt, voltak, akiket kifejezetten elhanyagolt állapotban látott viszont.

- Akkor arra gondoltam, miért kell így kinézni? Tudom, hogy sok a munka, nagy a stressz, válás kíséri sokak életét, nincs önbizalom, de ez ellen lehet és kell is tenni. Már heti 1-2 alkalom elég ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat, fittebbek, egészségesebbek legyünk – mondja. – A könyvvel motiválni szeretném az ötven felettieket.  Abban szeretnék nekik segíteni, hogyan kezdjék el a testmozgást, milyen edzésformát válasszanak, vagy például hogyan, miben induljanak el egy edzőterembe.

Küldetésében társakra is talált, egyikőjük Schobert Norbi fitneszedző, akinek elmesélte terveit, s megkérte arra, hogy az induló Karthago-turné előtt hozza formába együttesének tagjait.

- Ez másfél-két hónapja volt, azóta mindannyian fogytunk, erősödtünk, sőt, Gidófalvy Attila cukra a 17-18-as értékről lement 6-8-ra, ami nagyon nagy eredmény. Ő nem nagyon mozgott előtte, de többségünk igen, úszás, kerékpározás, tenisz, konditerem azért hozzátartozott az életvitelünkhöz. Sőt, odáig „fajultak” a dolgok, hogy Norbi irányítása mellett hamarosan kiadunk egy dvd-t is, mely kifejezetten ötven felettieknek szóló gyakorlatokat tartalmaz majd. Ez egy olyan program lesz, amelyet nem csak az ötvenesek, de akár a hatvan, hetven felettiek is elkezdhetnek, a gyakorlatok rendszeres elvégzésével pedig kifejezetten fitt formába lehet kerülni.

A felvételre a napokban került sor Visegrádon: a Karthago zenekar öt tagján kívül még Zoltán Erika énekesnő is beállt tornázni, hiszen az egyszerűen követhető, kondícióban tartó program a hölgyeknek is szól. - No persze, a gyakorlatok alatt nem diszkózene szólt, hanem hozzánk illően, rockzenére tornáztunk, egy zenekar játszott élőben mellettünk - meséli vidáman, az egyébként izzasztó forgatásról Szigeti Ferenc.

- Azt gondolom, ha a saját példánkon keresztül mutatjuk meg azt, hogy lehet másképp, kicsit aktívabban is élni, akkor talán több férfi határozza el magát. Ez egyáltalán nem ciki, nem presztízskérdés, itt mindenkinek az életéről van szó. Hiszen a mozgás maga az élet, nagyon sok betegség megelőzhető, gyógyítható azzal, ha változtatunk, nem beszélve arról, hogy így még sokáig együtt tudunk lenni gyermekeinkkel, unokáinkkal. Az egészséges étkezés is fontos. Norbi azt mondta nekünk, hogy nem a zsír az ellenségünk, hanem a szénhidrát, arra kell jobban odafigyelni. Sőt, bort is lehet fogyasztani, persze mértékkel. Rockzenészek vagyunk, a Karthago az egyetlen olyan együttes, mely 32 éve ugyanabban a felállásban játszik. Koncertek előtt sohasem iszunk, mert a zenénk olyan, amire nagyon oda kell figyelni. Ám utána, ha olyan a hangulatunk és a közeg, megiszunk egy-két pohárral, de ezt sem visszük túlzásba. A mi korunkban már nincs nagy elhajlás – tette hozzá Szigeti Ferenc, aki azt is elmondta, koncertszervezőként megtapasztalta, a külföldi sztárok, zenekarok is egyre inkább az egészségesebb ételek, italok felé fordultak. Gyakran kérnek gyümölcsöt, speciális ásványvizet az öltözőjükbe.


 
A Karthago zenekar tagjai, Gidófalvy Attila (billentyűs hangszerek, gitár), Kiss Zoltán Zéro (basszusgitár), Szigeti Ferenc (szólógitár), Kocsándi Miklós (dob, gitár), valamint Takáts Tamás (ének, szájharmonika, dobok) mindannyian lelkesen és aktívan álltak a tőlük kissé idegen aerobik feladatokhoz. Elmondták azt is, naptáruk tele fellépéssel, szinte minden hétre jut egy koncertjük, melyen kizárólag élőben játszanak. Hogy hol és mikor láthatja őket a közönség, s éppen mi történik velük, arról honlapjukon folyamatosan beszámolnak.


Szerző: Matolcsi Renáta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!