Púder Nélkül

2011.08.17. 05:53

A függőség agyi rendellenesség

A függőség nemcsak az akaraterő hiánya, hanem az agy krónikus betegsége egy új meghatározás szerint, amellyel a családokat és az orvosokat akarják segíteni a kezelésben.

MTI

"A függőség sokkal több annál, mint hogy emberek helytelenül viselkednek" - magyarázta Michael M. Miller, a függőséggel foglalkozó amerikai orvosok társaságának képviselője.
   
A szervezethez tartozó szakemberek szerint ez a vélemény a kábítószertől, az alkoholtól, a játékoktól való függőségre is igaz, csakúgy, mint a kényszerevésre. Más krónikus betegségekhez - így a szívbajokhoz és a diabéteszhez - hasonlóan a függőség kezelése és a visszaesés megakadályozása hosszú távú feladat - vélekednek.
   
A függőséget rendszerint viselkedési jegyekkel, hangulati hullámzással - magaslatokkal és mélységekkel -, ellenállhatatlan szükségérzettel írják le. Az új meghatározás nem követi azt a standard "útmutatót", amely alapján megállapítják a betegséget.
   
A helytelen viselkedés agyi diszfunkció eredménye - értett egyet az állásponttal Nora Volkow, az amerikai országos drogintézet (NIDA) igazgatója.
   
Az agyban érzelmi, kognitív és viselkedési hálózatok bonyolult kölcsönhatása lép fel, de a genetika is szerepet játszik a függőségben. Ez azt jelenti, hogy vannak, akik hajlamosabbak függőségbe kerülni, ha például kábítószeres tapasztalatot szereznek tinédzserként, vagy egy sérülés után "ráéreznek" a fájdalomcsillapító ízére.
   
Hasonlóképpen figyelembe kell venni a kort. Kutatások szerint a frontális agykéreg segít féken tartani az egészségre káros viselkedést, ahogy a szervezet öregszik.

Forrás: MTI/AP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!