Púder Nélkül

2011.08.22. 15:10

Az éjszakai műszak jelenthet kockázatot a terhességre

Az éjszakai műszakban dolgozó várandós nőknél kis mértékben nőhet a koraszülés vagy kis súlyú baba szülésének kockázata - állapította meg egy tanulmány, amely a témában végzett kutatási eredményeket vetette össze.

MTI

A több ezernyi várandós nőt vizsgáló 23 tanulmány alapján készült elemzés szerzői ugyanakkor hangsúlyozták, hogy amennyiben valóban fennáll a kockázat, az nagyon csekély.
   
Mint Matteo Bonzini, a BJOG folyóiratban publikált munka vezető szerzője megjegyezte: a rendes, nappali munkát összevetve a több műszakos munkával, nem találtak szoros kapcsolatot a koraszülés kockázatának növekedésével.
   
Az elmélet szerint a nem nappali rendben - kilenctől ötig - végzett munka hatással lehet egy nő reprodukciós funkciójára, mivel az felborítja a test biológiai óráját, és megzavarja a normális hormonális működést.
   
Egy közelmúltban született amerikai tanulmány például kimutatta, hogy a váltóműszakban dolgozó nővéreknél gyakrabban fordul elő szabálytalan menstruációs periódus, mint azoknál, akik mindig azonos munkaidőben dolgoznak. Ez a kutatási eredmény arra utalt, hogy a váltóműszak esetleg kihathat a termékenységre is.
   
Hogy valóban így áll-e a dolog, az egyelőre nem bizonyított. Egyes tanulmányok egymásnak ellentmondó eredményre jutottak abban a kérdésben, hogy az éjszakai műszak növeli-e a koraszülés, illetve a kis súlyú baba szülésének kockázatát vagy sem.
   
Ugyanakkor több tényező ismerete magyarázhatná a váltott műszakban végzett munka és a terhességgel kapcsolatos problémák közötti esetleges kapcsolatot. Az éjszaka dolgozó nők például alacsonyabb jövedelműek lehetnek, többen dohányozhatnak közülük, és általában kevésbé egészséges életet élhetnek, mint a normális munkaidőben dolgozók.
   
Akadnak olyan tanulmányok, amelyek az említett tényezők sok variációját veszik figyelembe, más munkák azonban nem - mutattak rá a kutatók.
   
A 23 tanulmány összes eredményének összevetéséből végül az derült ki, hogy az éjszakai műszakban dolgozó nőknél 16 százalékkal nagyobb a kockázata a koraszülésnek, mint a rendes nappali műszakban dolgozóknál.
   
Amikor azonban a tudósok számos tanulmányt félretettek - amelyek minőségét nem találták kielégítőnek, vagy amelyek nem vették figyelembe, hogy a kismamák dohányoztak-e, illetve amelyek nem orvosi véleményen, hanem a nők saját beszámolóin alapultak -, a megmaradt tanulmányok adatainak összegzése után eltűnt a kockázati különbség az éjszakázó és a normál műszakban dolgozó nők között.
   
A kisbabák méretét tekintve 12 százaléknyival magasabb kockázat mutatkozott az éjszakázó kismamáknál a kisebb súlyra, de ez az eredmény statisztikailag nem volt elég erős - közölték a kutatók.
   
A tanulmány szerzői szerint mindenképpen további kutatásokra van szükség a témában, egyúttal javasolták, hogy a váltott műszakú munkahelyeken engedélyezzék a várandós nők számára, ha kívánják, az állandó nappali beosztást.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!