Púder Nélkül

2011.08.26. 10:18

FM Nagyi blogja: balatoni hattyúk

Vajon szívesen látjuk-e magyar tengerünkön a hattyúkat, amint elegánsan hosszú nyakkal, büszke tartással elúsznak a fürdőzök között?

FM Nagyi

- Amikor a mai nagymamák kislány-korukban a Balatonban lubickoltak, akkor még nem kellett megcsodálni, vagy éppenséggel elmenekülni a nagy és néha ijesztően haragos vízi madár elől. A magas hegyek mély vizű tavaiban éltek csak, ahol a szép fehér tollú hattyú, méreteinek megfelelően, nagy anyagcseréjével nem okoz észrevehető szennyezést a bő vízben. Mindenesetre mi az unokákkal a Balatonban őshonos, a hattyúhoz képest szerény küllemű vadkacsák kedvelői vagyunk. Nyár elején megcsodáljuk az újonnan született kiskacsákat, akik szigorú rendben, egymással összetartva haladnak a kacsamama és kacsapapa után, hogy a szüleik védelmében ismerjék meg a kacsa élet rejtelmeit.
- Hogyan kell szaporán lapátolni az uszonyos lábakkal a víz alatt, hol lehet finom hínár-falatokat, sőt esetleg apró hal falatokat találni, hogyan kell a Balatonban hancúrozó gyerekeket kikerülni. A kis kacsák bizalommal sietnek felénk, mihelyt meglátják unokáim kezében a maradék kenyér falatokat.
- Sikerült a kis kacsák csőréhez dobni a morzsát! Lemaradtál te hosszúnyakú szépség! - hangzik a győzelmes kiáltás, a célba dobás jól sikerült. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!