Púder Nélkül

2011.08.03. 17:22

Randidrogokat felismerő műszert fejlesztettek ki

A leggyakrabban koktélokba és alkoholmentes üdítőkbe kevert nemierőszak-drogok, vagy más néven randidrogok kimutatására alkalmas műszert fejlesztett ki két izraeli szakember.

MTI

A Tel-avivi Egyetem vegyészkarán dolgozó Fernando Patolsky és Michael Ioffe szerint a műszer azonnal és 100 százalékos pontossággal képes megmondani gazdájának, ha a két legismertebb randidrog - a GHB (gamma-hidroxi-butirát, vagy közismertebb nevén "Gina"), vagy a ketamin - valamelyike belekerült az italába. 
   
"Mindössze bele kell tenni az italba. A műszer végső formája olyan mint egy keverőpálcika" - mondta el Ioffe az AFP hírügynökségnek. "Nem is kell a fény felé emelni, a szerkezet azonnal tudatja, ha tudatmódosító került az ember italába" - tette hozzá. A vékony műszer felszív egy keveset a gyanús italból és összevegyíti azt a két izraeli szakember által szabadalmaztatott speciális vegyülettel.    
"Maga a kábítószer lép reakcióba a kémiai anyaggal, így a korábban teljesen tiszta vegyület koszossá válik és ha fény vetődik rá, azonnal láthatóvá válik az elszíneződés" - magyarázta Ioffe. A két kutató egy sor népszerű koktélon és alkoholmentes üdítőn is kipróbálta a szerkezetet, amely 100 százalékos pontossággal működött. A sokszor színtelen, szagtalan, jellegtelen ízű anyagokat általában az áldozatok ételébe vagy italába keverik, anélkül, hogy azok észrevennék. 
   
A szakemberek most azon dolgoznak, hogy a Rohypnol nevű, szintén az áldozatok elkábítására használt randidrogot is képes legyen a műszer azonosítani. Reményeik szerint a szerkezet másfél éven belül kerülhet kereskedelmi forgalomba. A detektorban lévő vegyi anyag olcsón előállítható és nem mérgező, így a cégek kormányzati jóváhagyás nélkül gyárthatnák le a műszereket.
   
A gyártóknak csupán annyit kell eldönteniük, hogy a műszer miként jelezze gazdájának, ha forró nyomon van. "Lehet, hogy felvillan rajta egy jelzőfény, vagy egy része forogni kezd, vagy jelet küld az ember mobiltelefonjára, hiszen a lényeg a diszkréció" - mondta a szakember.

Forrás: MTI/AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!