Púder Nélkül

2011.08.19. 10:09

Víz nélkül egy tapodtat sem

Egy érdekes statisztika szerint élelem nélkül negyven napig, víz nélkül pedig mindössze négy napig képes élni egy átlagos, hétköznapi ember.

B. Virág Rita

Gyerekkoromban mindig furcsán néztem a nagymamát, aki az üveg vize nélkül bizony egy tapodtat sem mozdult. Öreges megszokásnak tartottam ezt, de mára beláttam, milyen igaza volt. Víz nélkül, főleg kisgyerekkel, én sem szívesen indulok el sehová.

Az egészségünk megőrzéséhez ugyanis nélkülözhetetlen a megfelelő mennyiségű víz fogyasztása, hiszen naponta akár másfél, két liter folyadékot is veszíthetünk a különböző anyagcsere-folyamatokkal és az izzadással. Az elvesztett folyadékot folyama- tosan pótolni kell, nemcsak akkor, amikor szomjasak vagyunk.

Érdekes adat, hogy már csekély vízhiány is lelassítja a normális anyagcsere-folyamatokat, és a nappali fáradtság első számú okozója is ez. Alig két százalék folyadékvesztés esetén se csodálkozzunk, ha fáj a fejünk vagy koncentrációs zavaraink támadnak. Az emberek többsége mégsem törődik a vízpótlással, és 65 százalékuk krónikus vízhiányban szenved.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!