Púder Nélkül

2011.09.08. 08:12

A szerelem geometriája - Miért alakulhatnak ki a hármas felállások?

A szerelmi háromszög az emberiséggel egyidős geometriai forma a lélek birodalmában. Működéséről, lehetőségeiről Sebők Franciska pszichológust kérdeztük.

Merklin Tímea

- Bár kissé furcsának tűnhet, de induljunk ki Euklidesz felismeréseiből, mely szerint létezik egyenlő oldalú, -szárú és általános háromszög. Nos, azt gondolom ezek a verziók minimum jellemzik a szerelmi sokszögek változatosságát  - fogalmaz Sebők Franciska.  - Előfordulhat, hogy mindenki tud a másikról, egy másik verzióban van egy megcsaló aki irányítja a szálakat, és létezhet olyan felállás is, ahol igazából senki sem igazodik el érzelmei terén, és a köztes viszonyok mint belső szögek egy folyamatos változó örvényként alakítják a hármas felállást. Vannak olyan helyzetek, ahol az egyik fél - akár nem is tudatosan - a hiányérzetét próbálja meg ebben a formában feloldani. Hozzátenném, hogy ez a megoldás nemcsak egy affér formájában nyilvánulhat meg. Ilyen hiánypótlék lehet egy extrém módon űzött hobby, az alkohol satöbbi. A lényeg az érzésből megszületett menekülés és elvágyódás, ami hajtja az embert. Nem gondolom azt, hogy ennek feltétlenül a szakítás jelenti a végét, hiszen kellő tudatossággal akár rálelhetünk az okokra, melyet meg-, és fel lehet oldani kellő önismerettel, kommunikációval, egy kapcsolat megújításával.


- Lényeges kérdés viszont, hogy fontos-e a kapcsolat annyira mindkét félnek, hogy a probléma megoldása felé terelődjön a helyzet. Ki a hibás? Hasonlóan sok más helyzethez, itt sem lehet szerintem egzakt választ adni. Rengeteg szempont létezik az életben, melyeket érdemes alaposan átgondolni. Ha hibákat keresünk, mindenkinél meg lehet találni. Legegyszerűbb a megcsalót hibáztatni, de akár megvizsgálhatjuk az ő szempontjait is: valami nincs rendjén, unom, új erő, motiváció kell az élethez, a munkához...nem beszélve korábbi csalódásokról, ahol akár olyan nem felismert traumák érték ami megnehezíti számára egy harmonikus kapcsolatba való beolvadást, hiszen ő sem bízik, nem mer feloldódni egy társ jelenlétében. Másik szempontként megemlíteném a korai kötődést fontosságát a szülőkhöz, mely döntő fontosságú egy kapcsolatban való működésmódban. Összeségében: a kezdeti harag és düh után  - mely érzéseknek szintén megvan a létjogosultsága - a háromszög mindegyik csúcsa felteheti a kérdést, miért alakult így. Ha nem csak hibáztatunk, akkor mélyülhet önismeretünk, javulhat kapcsolati működésmódunk, és egy követekző nagy  Ő-vel párkapcsolatunk minőségibb és harmónikusabbá válhat.

Szerző: Merklin Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!