Púder Nélkül

2011.09.13. 05:27

Olvasmány női szemmel

Felpörgetett társadalmunkban sajnos egyre kevesebben és egyre kevesebbet olvasunk; mégis vannak olyanok, akik életében meghatározó szerep jut a könyveknek; akárcsak Kocsis Andrea antikváriuséban.

Lovász Lilla

- Első találkozásom a könyvvel kicsinyként a keménykalapos, mesés leporellókkal kezdődött.  Nővéremen kipróbált, hasznos ismeretterjesztő könyvecskék, mesekönyvek sorakoztak a polcon  - emlékszik Kocsis Andrea székesfehérvári antikvárius gyermekkora élményeire. Később a lányirodalom pöttyös, csíkos köteteivel, a Delfin könyvek olvasásával múlatta az időt, de helyet kaptak a családi könyvtárban a Búvár és Fürkész sorozat kötetei, a klasszikus kötelező olvasmányok, verseskötetek, valamint komolyabb irodalom.

-  Felnőttebb fejjel, a fehérvári műemlékek között járva az építészet szépségei iránt kezdtem jobban érdeklődni. Szívesen lapoztam a szebbnél szebb albumokat, s ez arra késztetett, hogy megismerjem a tervezés, térrendezés alapjait, komolyabban kezdett érdekelni például a feng shui is - emlékszik vissza.

- Valahogy így vásárolunk könyveket, mondja Andrea, aki évek óta egy fehérvári antikváriumban dolgozik. Az életkorunk, szüleink, a barátoktól kölcsönkapott könyvek, egy film, egy szerelem mind-mind befolyásolja érdeklődésünket, könyvválasztásunkat.


Van, aki tizenévesen megveszi magának az éppen futó slágert, míg mások anyukájukkal érkeznek kötelező olvasmányt beszerezni. Nyár lévén sok hölgy csak strandirodalmat keres, van aki  idős néninek viszem hivatkozással veszi ugyanazt, pedig romantikus énünk kényeztetéséhez éppen megfelelő ez a választás.
Meglepő, de igazi antikvár csodát az ifjabb nők ritkán vásárolnak, tudjuk meg, inkább férfiak érkeznek ilyen kívánsággal.

-  Az én antik kincsem sem saját vásárlásból származó emlék: Szendrey Júlia ismeretlen naplójának 1930-as kiadása. Páromtól kaptam, évekkel ezelőtt.

 A női vásárlók körében  állandó az érdeklődés az ezotéria iránt; ám miként belső világunk megismerése, megértése fontos számukra, úgy nagy hangsúlyt fektetnek, arra is, hogy utazás előtt felkészüljenek a látványosságokból vagy megtervezzék az útvonalat. Van, aki listával jár, mert hiányzó kötetekre vadászik kedvenc szerzőjétől, vagy sorozat kiegészítéshez hozza az emlékeztetőt.
 
-  Olyan is akad, aki csak a borító színét, a könyv tartalmát ismeri, s ez alapján igyekszem segíteni, hogy megtalálja, amit keres. Ugyanakkor találkoztam már olyan vásárlóval, aki hatvancentis polcra vagy irodába, dísznek keresett bőrborítású könyveket... Sokan, sokfélék vagyunk, de a legtöbben valódi könyveket olvassuk. Monitoron követni a szöveget fárasztó, számítógépről otthon kinyomtatott oldalakat lapozni nem az igazi. Az apróságok azonban már elektronikus palatáblán ismerkedhetnek a betűkkel: nem tudom, ha felnőnek, vesznek-e ceruzát a kezükbe, hogy saját kezűleg papírra vetett szerelmes sorokkal meglepjenek valakit... - elmélkedik az aktikvárius. 
 
Egyelőre azonban vidám történetet mesél Andrea egy csöppség első könyvélményéről: -  A minap egy fiatal anyuka pöttöm, szőnyegen mászó-korú kisfiával járt az antikváriumban. A babakönyvtár bővítéseként megvásárolt keménylapos leporellóból a mama egy kört formált a szőnyegen. Kisfia négykézláb rohant, hogy birtokba vegye a könyv által határolt területet. Felült és elégedett, büszke mosollyal csücsült a könyvkör közepén.

Szerző: Lovász Lilla

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!