Púder Nélkül

2011.09.24. 06:51

Szerelmi háromszögek: miért megy bele a harmadik?

A szerelmi háromszögekről indított háromrészes sorozatunkban elérkeztük a harmadik, kívülálló fél szerepéhez. De sokszor azt is nehéz megítélni, hogy ki a "kívülálló": aki belül volt, kikerül, aki kívül, az be...

Merklin Tímea

Számos regény, film témája a szerelmi háromszög, lehet jól vagy rosszul megélni, lehet  szenvedélyes dráma, suttyomban vitt, rövidebb-hosszabb kaland, de minden érintettnek okoz  érzelmi válságot. Megvilágítottuk már a megcsaló fél motivációit, köztük azt, amikor valaki  a hiányérzetét próbálja meg így feloldani, ilyenkor menekülés és elvágyódás hajtja az embert.

Beszéltünk a megcsalt félről, aki első kétségbeesésében és csalódottságában azt kérdezheti: "Miért pont velem történik ez?" Pedig megcsaltá nem válik senki "csak úgy", minden ok nélkül. Biztos, hogy valami nem működött jól a kapcsolatban. Lehet, hogy  kimúltak az érzelmek, nem figyeltek a felek  egymásra, esetleg   a pár mindkét tagja fejlődik, útjuk már irányba tart...

Sebők Franciska pszichológust most a kívülálló, a partnerkapcsolatba harmadikként belépő személy helyzetéről kérdeztük. 

A háromszög kapcsolatokban talán a  legkönnyebben elítélhető a  belépő harmadik személy. Kérdés persze, hogy tud-e a férjrőlfeleségről, és ha igen, a kapcsolat kialakulása után mennyi idővel tisztázódik számára egyértelműen a szituáció. Kiszolgáltatott szerep ez.  az, aki a legkevésbé kontrollálja a helyzetet. Mikor hívhatom fel? Szeret, vagy kihasznál?.... Semmiben sem lehet biztos  mondja a pszichológus.

  Sok verzió lehetséges. Előfordulhat, hogy valakinek  nem problémás a helyzet, ő így jól érzi magát, és számára tökéletesen megfelel ez a szerepkör. Azonban az estek döntő többségében megjelennek valódi érzelmek, és bármennyire is azt sugallja az illető, hogy egy felnőtt, és felvállalható kapcsolatra vágyik, tudatalatt talán még nincs kész erre. Általában a gyerekkorban  ambivalensen kötödő emberekre jellemző ez a fajta megélés mód.

Bármennyire is furcsának tűnhet, a kapcsolat kettőssége az, ami biztonságot nyújt számára, hisz ezt a típusú kötődést már ismeri. Másik jellemző ok lehet az alacsony önbecsülés, önérétkelés. Szereti, tiszteli-e magát egy szerető? Nehéz erre válaszolni. Lehetséges, hogy valaki nem érzi azt, hogy többet érdemel, hogy megállná a helyét egy hagyományos párkapcsalatban. Azt gondolom, ha önértékelési probléma áll fenn egy ilyen szerepkör bevállalása mögött, azon mindenképppen dolgozni kell. Akár női, akár férfi önértékelésről beszélünk, az fontos része mindennapjainknak, és a szerelmi viszonyokon túl  az élet egyik fontos alappillére.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy egy ilyen helyzetben mit kínál fel a megcsaló fél. Nyíltan felvállalja-e mit gondol, érez vagy hiteget azzal, hogy ő az igazi, elválok... Sok szerető türelem-játékossá válik így, és kivár. Hisz a szép szavaknak, ígéreteknek, vagy egyszerűen csak bízik, hogy a másik fél meggondolja magát és mégis őt választja.  Habitustól és az adott szerelemérzés mélységétől függően könnyen azon kaphatja magát, hogy hónapok, évek teltek el, ő pedig egy helyben toporog az életében. Sok a bűntudat, a harag, az értetlenség. Egy ilyen helyzet sok sérülést okozhat mindenkinek.

A legtöbb amit tenni lehet, hogy őszintén önmagunkhoz és a másikhoz megpróbálja minden fél feltárni érzéseit, és közösen eldönteni merre lépjenek tovább az életben.

Kedves szeretők! Gondolják végig hova szeretnének eljutni, mik a valódi céljaik, és önmagukat tiszteletben tartva döntsenek belátásuk szerint.

Szerző: Merklin Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!