Púder Nélkül

2011.10.11. 05:29

Mozgás! A 10 leggyakoribb kifogás, és javaslat a leküzdésére

Nézzünk szembe a tényekkel, a rendszeres testmozgás ütemterve mellett kitartani, nem könnyű. Rengeteg olyan kifogásunk van, hogy miért nem tudjuk mindennapjaink részévé tenni: időhiány, unalom, sérülések elkerülése, önbizalomhiány. A Nestlé Életmód Iránytű olyan korszerű, gyakorlati stratégiákat vett sorra, melyek segítenek leküzdeni ezeket.

Vas Népe

1. Nincs időm mozogni

A nap folyamán szorítsunk időt egy 10 perces sétára. Néhány baráti ebédet váltsunk fel közös sétára, vagy uszodázásra. A hétvégi, szombat esti TV-zést a gyerekekkel váltsuk fel közös bringázásra, kirándulásra, vagy valamilyen szabadtéri tevékenységre.


2.  A mozgás unalmas

Váltogassuk a mozgásformákat. Menjünk el kerékpározni, úszni, gyalogolni a kondíciónknak megfelelően, így a különböző izomcsoportok is aktivizálódnak.


3. Sokan attól tartanak, hogyan néznének ki edzés közben

Emlékeztessük magunkat, hogy mozgás hatására javul a szív-és érrendszer egészsége, hogy sokkal erősebbnek és fittebbnek érezzük magunkat edzés után. Gondoljunk arra, hogy az állóképesség, egészség egy egész életen át fontos.

4. Túl fáradtnak érzi magát a sportoláshoz egy átdolgozott nap után

Nincs energiája? Mozgás nélkül nem is lesz energiája. Ez egy ördögi kör. De bármilyen meglepő is, a rendszeres mozgás a legjobb megoldás arra, hogy energikussá tegyük magunkat.

5. Túl lusta a mozgáshoz

Ha a mozgás puszta gondolata is fárasztónak tűnik, tűzzünk ki mindig reális célt, hogy tudat alatt ne ütközzünk túl nagy ellenállásba. Ha gondolatban a cél túl nagy, előfordulhat, hogy már akkor feladjuk, amikor még el sem kezdtük. Kezdjük pl. egy rövid sétával, előbb-utóbb rutinná válik

6.  Nem vagyok atléta típus

Egyszerűen koncentráljunk a pozitív változásokra. A fittség, jó kondíció és állóképesség lehetővé fogja tenni az alakformálást is.


7. Elkezdtem, megpróbáltam, de nem sikerült

Ne dobjuk be a törölközőt! A vér koleszterin szintje és a cukorbetegség kockázata is csökken, tudatosítsuk önmagunkban, hogy mi volt a hiba, és tanuljunk a hibából, legközelebb pedig válasszunk reálisabb célt. Nem kell megfogadnunk, hogy minden nap 1 órát töltünk majd sportolással, és hogy hetente háromszor járunk le edzeni, ezt hosszútávon nem is könnyű kivitelezni. Hetente egyszer-kétszer mozogjunk 20 percet, és naponta válasszunk egy 10 perces sétálási, gyaloglási lehetőséget.

8.  Nem engedhetem meg anyagilag magamnak, hogy drága fitnesz felszereléseket vásároljak, vagy, hogy eljárjak edzésre

Nem szükséges tagja lenni valamilyen edző- vagy fitneszteremnek. Vegyünk egyszerű példákat: erősítő gyakorlatok otthon! Egyszerű műanyag palackokat tölthetünk homokkal vagy vízzel, ezeket használhatjuk súlyokként. Komplikált felszerelés nélkül végezzünk guggolásokat, így a saját testtömegünket használjuk súlyként. Kerüljük a liftet, amikor csak lehet. Még jobb, ha a lépcsőzés, maga az edzés.

9. Fél, hogy megsérül

Ha aggódunk, hogy kárt teszünk magunkban, kezdjük óvatosan és körültekintően, esetleg személyi edző segítségével, vagy a konditerem edzőjének instrukcióival, ez teljesen ingyenes.

10. Hogyan vonjam be a családomat, barátaimat?

Menjünk fürödni gyerekeinkkel, unokáinkkal. Ne a partról figyeljük őket, inkább labdázzunk, ússzunk velük együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!