Púder Nélkül

2011.10.22. 05:15

Tanácsok: hol és hogy aludjon a baba?

A csecsemőknek kemény matracon, hátukon fekve és lehetőleg szüleikkel közös szobában kellene aludniuk ahhoz, hogy megelőzhetővé váljanak a bölcsőhalálhoz hasonló esetek - áll az amerikai gyermekgyógyászok legfrissebb útmutatójában.

MTI

Az Amerikai Gyermekgyógyászok Szövetsége (AAP) 1992-ben hívta fel először a szülők figyelmét arra, hogy a hirtelen csecsemőhalál szindróma, vagy más néven bölcsőhalál elkerülése érdekében ne fektessék hasra a csecsemőket, amikor leteszik őket aludni.
   
A szervezet bostoni konferenciáján ismertetett legújabb ajánlás annyival egészíti ki a korábbiakat, hogy teljesen háton fekvő pozíciót javasol a babáknak egyéves korig, kerülve a veszélyes oldalfekvést is. Az ébren töltött órákban ajánlott némi "hasalás" is, de csak felnőtt felügyelete mellett.
   
Az utóbbi években jelentősen megnőtt az alvással összefüggő gyermekhalálozás aránya, ezért a mostani 18 pontos ajánlás a szülők mellett az egészségügyi gondozóknak és egyéb, csecsemőkkel foglalkozó személyeknek is igyekszik útmutatást nyújtani.
   
A szakemberek olyan biztonságos alvókörnyezet kialakítására helyezték a hangsúlyt, amely önmagában képes csökkenteni a bölcsőhalál, a fulladás, illetve a légzés, majd a szívműködés kimaradásával járó tetszhalál kockázatát. A babák bölcsőjében mellőzni kell a pihe-puha tárgyakat, a paplanokat és a takarókat.
   
Emellett a babáknak nem szabadna rendszeresen az autóüléshez vagy babakocsihoz hasonló ülőalkalmatosságokban, illetve a fulladás veszélyével fenyegető ágyakban aludniuk. Az ajánlások között szerepel a még várandós nők rendszeres terhes gondozása, és az is, hogy később mind a kismamák, mind a picik számára nagyon fontos a dohányzásmentes környezet.

Forrás:MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!