Púder Nélkül

2011.11.29. 06:27

A téli álom: szőrmekabát

A kabát nélkül is szőrmók jeti, amennyiben létezik, boldogan szaladgál a havas hegyvidéken, hiszen talán még sosem számított ennyire trendi lénynek...

Kiss Anna

– A szőrme évezredek óta jelen van az öltözékekben, de régen természetesen csak funkcionálisan hordtuk az időjárás viszontagságai ellen– tudtuk meg Krajczár Béláné ruhaipari mérnöktanártól, stíluskommunikátortól.

– A különböző korok divatirányzataiban a klasszikus darabok, mint a hosszú kabát és báli belépő (rövid pelerin) mindig jelen voltak, ezek eleganciát, gazdagságot szimbolizáltak. Természetesen állatszőrből készültek. Volt egy mondás is, mely szerint „még nem vagyok elég öreg a bundához” , ugyanis leggyakrabban a középkorú, vagyonosabb hölgyek viselték. Az 1920-as években nagy divat volt a szőrme gallér, amely nemcsak gallérként, hanem átvetve, az egyik vállra fektetve féloldalasan rendkívül elegáns megjelenést kölcsönzött viselőjének. A jómódú hölgyek a hétköznapokon is hordták, de operába, bálba szinte elengedhetetlen kiegészítő volt. Bokáig érő és rövidebb változatát is kedvelték, bő vagy lefele bővülő vonalvezetéssel.


Mint megtudtuk, a huszadik század elején a műszőrméket is megismertük. Eleinte azonnal beazonosíthatóak voltak „mű” jellegük miatt. Ma már ez nincs így, szakértőnk szerint is csodálatos darabokat készítenek, melyek hihetetlen módon utánozzák az eredetit. Aztán jöttek az 1970-es évek, amikor mindenki irhában járt...

– A szocialista trendnek megfelelően mindegyik darab ugyanúgy nézett ki: barna hasított bőr kabát, alján és a galléron bárányszőrmével, combközépig, illetve térd alá érő hosszúsággal.

A 2011-es tél divatos színei a vöröses barna, a fahéj, az olívabogyó, de a fekete pirossal, valamint a zöld különféle árnyalatai is népszerűek. – Ma már a fiatalok legtrendibb öltözete a bunda, illetve az állatmintát utánzó ruha.  Rövid, csípőig érő, enyhén bővülő fazonú kabátokat láthattunk a kifutókon, díszítésként pelerinszerű rövid plusz kabátkákat, melyek levehetők és más ruhadarabokhoz is használhatók. Divatosak azok a szövetkabátok, melyeknek az ujja, eleje, felsőrésze készült szőrméből. A sálak, csizmák, táskák és kesztyűk is „bundát növesztettek”. Nagy visszatérő az usánka, a szőrméből készült sapka, amelyet a 70-es évek végén hordtunk szívesen.

Mindenütt, a hétköznapi öltözeten is megjelenik a szőrme, ujjakon, zsebeken, szegélyként szabályvonalba befogva. Sőt, az ékszereken, hajpántokon és természetesen kabátként, általában rövid, egyenes, vagy A vonallal. A cipőről se feledkezzünk el, hiszen a csizmák, zárt lábbelik szélén szintén szőrme a díszítőelem.


Bundát minden korosztály viselhet, de színben, fazonban is meg kell találni a személyiséghez leginkább megfelelőt.

– Mint említettem, nagyon divatos az állatminta (zebra- és tigriscsíkos, leopárdfoltos). Ezeknek vannak extrémebb, illetve finomabb változatai. Előbbit elsősorban a fiataloknak ajánlanám. A korosabb hölgyek inkább egyszínűt válasszanak. A bundához, szőrméhez tartozik egyfajta megjelenés, tudni kell hordani. Azzal, hogy divatos és mindenki hordja, ne csépeljük el exkluzív jellegét. Ha inkább a sportos stílus jellemző ránk, lapos sarkú csizmát vegyünk fel szőrme mellényünkhöz.

A stíluskommunikátor végül azt tanácsolja, jóból is megárt a sok, ne túlozzuk el a kiegészítők viselését. Egy rövid kis kabáthoz legfeljebb egy hasonló anyagból készült sapkát vegyünk fel, de több „szőr” ne legyen rajtunk. Ha van egy szép kabátunk, akkor hagyjuk érvényesülni a ruhadarabot, és persze benne magunkat is.  

Szerző: Kiss Anna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!