Púder Nélkül

2011.12.10. 06:48

Adventi hangulattal csábít Ausztria

Európában talán sehol nincs olyan hamisítatlan adventi hangulat, mint a szomszédos Ausztriában: néhány órányi autózással a kellős közepébe csöppenhetünk a hagyományos édes puncs- és sültgesztenye-illatú karácsonyi vásároknak. Salzburg, Bécs és Graz az idén már november közepétől ünnepi díszben várja az ünnepet.

Osváth Sarolta

Salzburg barokk óvárosa az év minden szakában lenyűgözően szép, karácsonyra készülve pedig egyenesen gyönyörű. Az adventi vásár több száz éves múltra tekint vissza, az értékes hagyományokat azóta őrzik gondosan a salzburgi polgárok. A kirakatokat, éttermeket, kávézókat, a házak ablakait, homlokzatát színes díszekkel, művészien elhelyezett fenyőgirlandokkal ékesítik. Fantasztikusan kivilágítják az utcákat, a járókelők szinte észre sem veszik, és máris az események középpontjába vonzza őket a fény. Salzburg híres karácsonyi vására, a Dóm és a Rezidenciák terén felállított Christkindlmarkt, ahol az idén nyolcezer izzó és két és fél kilométernyi fénygirland csillog. 

Harmincméteres fenyőfa áll a tér közepén, körülötte 94 faházikóban árusítják a szebbnél szebb karácsonyi ajándéknak valókat. A kínálat leírhatatlanul színes, mindenki kedves és türelmes, nem csoda, hiszen a teret egész nap belengi a sütemény és a forralt bor, a sült gesztenye és a puncs illatfelhője. Hát még amikor a Dóm lépcsőjén felcsendül az adventi muzsika, a Csendes éj dallama! Ennél csak az nagyobb esemény, amikor a megválasztják a karácsonyi királylányt, a kiválasztott hatvan legszebb salzburgi szőkeség közül. Nem csoda, hogy évente egymillióan látogatnak ide a négy adventi hétvégén.

Ha már Salzburgban járunk, keressük fel Mozart szülőházát, majd menjünk fel siklóval a várba, és nézzünk le az esti fényekben fürdő gyönyörű városra. Érdemes Salzburg-kártyát váltani, mert egyebek közt ingyenesen látogathatjuk vele végig a nevezetességeket. November 30.december 4. között tartják a Dialoge fesztivált, a zene, a tánc, az irodalom, a képzőművészet és a film kortárs művészeinek különleges találkozóját. Ne hagyjuk ki a város közelében lévő hellbrunni kastélyt, amelynek parkjában ilyenkor ugyancsak beszippant bennünket az utánozhatatlan adventi varázs. Fáklyák szegélyezte út vezet a kastély belső udvarára a vásárba, hátteret a nyári kastély homlokzatán kialakított hatalmas adventi naptár szolgáltat.
 
Bécsben csaknem húsz adventi vásár és karácsonyi falu közül választhatunk. A legnagyobb idén is a Városháza előtt felállított képeskönyvbe illő Bécsi Adventi Varázslat, amelynek kulisszái évente mintegy hárommillió látogatót vonzanak. A gyerekeket Jézuska-műhely, Jézuska-expressz, Mennyei Postahivatal és jászolkiállítás várja, a felnőtteknek pedig változatos kézműves ajándéktárgyakat és karácsonyfadíszeket kínálnak. Az Am Hof karácsonyi vásárán gyönyörű kézzel készített ajándéktárgyakat és ékszereket, antikvitásokat és műalkotásokat vásárolhatunk.

A spittelbergi karácsonyi vásár hangulata is magával ragad, macskaköves utcácskák biedermeier homlokzatai előtt több mint száz árus kínálja kerámiáit, ékszereit, karácsonyi kézműves termékeit. Az egykori bécsi kórház parkjában (Altes AKH) lévő karácsonyi falban korcsolyázni és curlingezni lehet. Ausztria leghosszabb jászlával ünnepli fennállásának 25. évfordulóját az Altwiener Christkindlmarkt a Freyungon; a schönbrunni kastély előtt felállított elegáns adventi vásár pedig a Monarchia korát idézi.

Grazban december 24-ig összesen kilenc karácsonyi vásár csábítja a látogatókat, valamennyit az óvárosban találjuk. A grazi városházán hatalmas adventi kalendárium ablakai nyílnak, különleges látványosság az 50 tonna jégből faragott betlehem és a krampuszfelvonulás.

Szerző: Osváth Sarolta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!