Púder Nélkül

2011.12.31. 12:25

Tipp a másnaposság megelőzésére: kevés szesz-sok víz

A másnaposság megelőzésének egyetlen módja, ha nem rúgunk be - állítja a jelentős ivászatokkal összekötött óévbúcsúztatók előtt a Bostoni Egyetem orvosa.

MTI

Jonathan Howland sürgősségi specialista módszere talán túl radikálisnak tűnik a mulatozóknak, de szerinte ez az egyetlen bizonyítottan működő megoldás a másnaposság megelőzésére. Léteznek azonban stratégiák, amelyek enyhíthetik a zord következményeket.
   
Ne igyunk üres gyomorra, az étel ugyanis abszorbeálja az alkoholt, ezáltal elnyújtja a szervezetre gyakorolt toxikus hatásait - javasolja az első helyen Sam Zakhari, az alkoholizmusra szakosodott amerikai intézet, a NIAAA egészségügyi hatásokkal foglalkozó részlegének igazgatója. Szintén sokat segít, ha előtte, közben és utána is sok vizet iszunk, mert az alkohol dehidratálja a szervezetet.
   
Kim Khan, aki pincéreket képez, azt szokta ajánlani tanítványainak, hogy kínáljanak két ital között egy pohár vizet a vendégeknek, mert tapasztalata szerint így sokkal tovább maradhat talpon valaki.
   
Nem bizonyítható a sokak által vallott elv, hogy az átlátszó alkoholos italoktól kevésbé rúg be az ember, mint a sötétebb színűektől, és a másnaposság tünetei is enyhébbek - mondta Howland, aki szerint nem tudjuk pontosan, mi váltja ki a másnaposságot. Egyes szakértők úgy vélik, a másnapos tüneteket a metanolból származó méreganyagok okozzák, a metanol pedig az alkohol (etanol) lebontásakor keletkezik. A tünetek enyhítésére többé-kevésbé bevált házi módszerek egyikét sem támasztják még alá tudományos eredmények - tette hozzá a kutató.
   
Vannak ugyanakkor olyan emberek, akik részegség után sem másnaposak, Howland ennek a hátterét vizsgálja kutatásaiban. Az italozók mintegy negyedénél soha nem jelentkeznek a kellemetlen másnapi tünetek. A vizsgálatra vállalkozó önkéntesek Howland laboratóriumában a szokásos "részegítő" adagot kapják, ami a férfiak esetében általában hat sört, a nőknél ötöt jelent. A kutató hangsúlyozta, hogy a másnaposságot nem ismerő negyed ugyanúgy alkoholbeteggé válhat, a függőség elleni védettségre nem terjed ki szerencséjük.
   
Zakhari a másnaposság elleni pirulák veszélyeire hívja fel a figyelmet, mert azok sokszor abba a téves hitbe ringatják az italozót, hogy a szokásosnál is többet engedhet meg magának, hiszen úgyis ott a megoldást nyújtó pirula.
   
Sokan paracetamolt (acetaminophen) vesznek be nagyobb adagban a másnaposság enyhítésére, ami azonban veszélyes lehet, mert ezt a szert is a máj bontja le, ahogyan az alkoholt is, így visszafordíthatatlan májkárosodást idézhet elő a hirtelen nagy dózisú terhelés.
   
A szakember az alkohollal együtt kockázatos paracetamol helyett inkább az aszpirint vagy az ibuprofent javasolja, nem túl nagy dózisban. Ezeket a gyógyszereket is csak kellő körültekintés mellett szabad használni, mert mindkettő vérzést okozhat az alkohol miatt már irritált gyomorban.
   
Valójában az idő az egyetlen igazán jó gyógyszer a túlzott alkoholfogyasztás után, Zakhari szerint egy kiadós alvás alatt, miközben a máj elvégezheti méregtelenítő feladatát, a másnaposság tünetei is csökkennek vagy elmúlnak.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!