Púder Nélkül

2012.01.13. 16:04

Fizeti a PIP mellimplantátumok cseréjét az egészségbiztosító orvosilag indokolt esetben

Az orvosilag indokolt esetekben finanszírozza az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a PIP (Poly Implant Prothese) mellimplantátumok cseréjét - közölte az egészségügyi államtitkárság pénteken az MTI-vel.

MTI

A közleményben felidézték: az elmúlt hetekben ismét nagy vihart kavartak azok a nemzetközi hírek, amelyek a francia cég által gyártott PIP mellimplantátumról szóltak. Magyarországon ezek 2001 és 2010 között voltak forgalomban, ez idő alatt 9482 ilyet adtak el, vagyis 4000-4500 páciens lehet érintett - írta az államtitkárság.
   
Mint kifejtették, a francia hatóságok által elvégzett vizsgálatok adatai szerint a gyártó egyes termékeinek az előállításakor nem megfelelő minőségű alapanyagot használt, ezért ezek az implantátumok gyakrabban szakadtak ki, emiatt több páciens esetében kellett ezeket eltávolítani és cserélni. Ennek nyomán a francia egészségügyi hatóság (AFSSAPS) jelzéseit követően az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) 2010. március 31-ével felfüggesztette a francia cég által gyártott implantátumok több típusának a forgalmazását és használatba vételét.
   
Kiemelték ugyanakkor, hogy az eddig külföldön elvégzett biológiai tesztek szerint a PIP implantátumokban használt más típusú szilikonnak nincs sem sejtkárosító, sem genetikai állományt károsító (azaz "rákkeltő") hatása. A PIP implantátumot viselő nők esetében nincs nagyobb esélye az emlődaganat kialakulásának - tették hozzá.
   


Az eddigi vizsgálatok szerint a minőségileg hibás PIP implantátumok könnyebben szivároghatnak vagy szakadhatnak szét a szervezetben, mint más implantátumok, s idővel ennek kockázata feltételezhetően növekszik. Az ezen implantátumok töltésére használt szilikonzselé kiszakadás esetén a környező szöveteket irritálja, emiatt gyulladás alakulhat ki. A szivárgó vagy kiszakadt implantátumokból a szilikonrészecskék eljuthatnak a környező (elsősorban a hónalji) nyirokcsomókba, így azok megnagyobbodását okozhatják - közölte az államtitkárság.
   
Mindezek ismeretében az egészségügyi államtitkárság a szakmai kollégium érintett tagozatával együtt azt javasolja: azok a nők, akiknek PIP implantátumuk van, illetve akik nem biztosak abban, hogy milyen típusú implantátummal rendelkeznek, keressék fel az operációjukat végző orvost, vagy azt az intézményt, ahol a beültetést végezték. Ezen felül hirtelen fellépő mellduzzanat, deformáció vagy a hónaljárokban tapintott megnagyobbodott nyirokcsomó észlelése esetén haladéktalanul forduljanak a kezelőorvosukhoz - írták, hozzátéve: az orvosi felülvizsgálat félévente tünetmentesség esetén is javasolt.
   
"Ha az implantátum életveszélyes helyzetet, betegséget idéz elő, és a beteg az egészségbiztosítóval finanszírozási szerződésben álló egészségügyi intézménybe kerül, akkor az implantátum eltávolítását is tartalmazó műtéti költségeket az OEP finanszírozza", de új implantátum esztétikai célból történő beültetését az nem fedezi - írta az államtitkárság, hozzátéve: "az implantátumok minőségi hibájáért a felelősség kizárólag a gyártót terheli".
   
Kitértek arra is, hogy a helyzet mihamarabbi, mindenki számára megnyugtató rendezése érdekében az EEKH-n keresztül bekérték azon 43 szolgáltató részletes adatait, amelyek a PIP implantátumokból vásároltak. Emellett az EEKH 2012. január 1-jétől havonta összesíti az implantátumeltávolítások helyét és számát - tették hozzá.
   
A francia kormány tavaly december 23-án azt ajánlotta: a nők óvintézkedésként vetessék ki a PIP implantátumot. Nora Berra francia egészségügyi államtitkár ugyanakkor kiemelte: nincs közvetlen bizonyíték arra, hogy összefüggés lenne a rossz minőségű szilikon és a rák megjelenése között.
   
Molnár Csaba, a plasztikai és égéssebészet országos szakfelügyelő főorvosa tavaly december 28-án az "implantátumbotrányról" szóló írásában azt közölte: elővigyázatosságból ajánlott a PIP mellimplantátumok cseréje, minden más, megalapozatlan állítással indokolatlanul keltenek pánikot az érintett nők körében.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!