Púder Nélkül

2012.01.31. 09:00

Kis sárkányra vágynak a szülők

A kínai zodiákus naptár szerint szerencsés csillagzat alatt születnek azok a gyermekek, akik a sárkány évében jönnek a világra. Szüleiknek azonban a tizenegy másik évhez képest többe kerül a gyermekvállalás.

Vas Népe

A kínai holdnaptár szerint 2012 a sárkány éve, amely az ázsiai hagyományok szerint kiemelten szerencsés időszaknak számít. Éppen ezért sokan terveznek idén házasságot kötni Ázsiában, és sokan időzítik tudatosan a gyermekvállalást erre az évre. A BBC News hongkongi riportja szerint a statisztikák azt mutatják, a házasságok száma akár 12 százalékkal is több lehet a szerencsés jegyek éveiben, míg a helyi kormány 5 százalékkal, az orvosok és akadémikusok 10 százalékkal több gyermek születését prognosztizálják erre az évre 2011-hez képest.

A sárkány éve lehet, hogy szerencsét hoz, de többe is kerül: a kedvező hatások reményében a szülők többet költenek, a kereskedők pedig többet keresnek. Egy, a riportban megszólaló kismama épp kétszer annyi pénzt szán februárban születő gyermeke és saját maga egészségügyi gondozására, mint a három évvel korábban, a patkány évében világra jött első gyermeke esetében.

A tápszereket, pelenkákat, egyéb gyermekápolási cikkeket értékesítő kereskedők mind bevétel növekedésre számítanak az idei baby boom hatására. Egy terhes gondozással, illetve szülés utáni ápolással foglalkozó cég például 20 százalékos forgalomnövekedést remél, sőt ápolóhiányra is számít. Reményeiket alátámasztja, hogy a kínai tradíciók szerint a nő a szülést követő első egy hónapban a legsérülékenyebb, így az itteni anyák különösen fontosnak tartják az utógondozást.

A szakértők szerint idén nem csak a csecsemőápolási szolgáltatások piaca, de a nagyobb házasodási kedv okán az ingatlanpiac is fellendülhet. A riport szerint a több házasságkötés azt is jelenti, több fiatal pár kezd el saját otthont keresni, ami jelentős keresletnövekedés formájában jelentkezik majd.

(Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar hírlevél)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!