Púder Nélkül

2012.02.18. 13:38

Önkínzás és elfogadás

Serdülőkorban kezd kialakulni az én-kép, ezzel párhuzamosan a testkép. Ezért annak elfogadására is érdemes figyelmet fordítani. Hogyan alakulhatnak ki zavarok?

Merklin Tímea

Manapság az általános serdülőkori problémákon túl fontos kiemelni az önelfogadás, testkép elfogadásának kérdését is. A média nem kis részben felelős azért, hogy milyen torz szépségideált állít a mai ember elé. Ez nem csak a nők, illetve a serdülőlányok problémája, hanem a férfiaké, a fiúké is. Sőt: a szülőké, hiszen az önelfogadás tekintetében ők segíthetnének legtöbbet a kamasz gyermeknek. Vajon milyen mintákat adunk tovább? Nem csak a gyerekek vannak bajban, hiszen már a felnőtt generáció is hamis ideálokon nevelkedett, azokhoz szokott.
 
- Azt gondolom, hogy erről fontos beszélni, hiszen az emberek döntő többségének ez óriási problémát jelent életük végéig - mondja Sebők Franciska pszichológus. - Ma már nemcsak sok lány és nő, de sok fiú, férfi is küzd hasonló gondokkal, és ezzel megnehezíti az életét.

Az elégedetlenségek leginkább serdülőkorban kezdődnek, hiszen ekkor válik igazán fontossá, hogy mások mit gondolnak, hogy mások mennyire látják őt szépnek, okosnak, csinosnak...

Ez annak ellenére igaz, hogy a tinédzserek többsége ellenségesen és elutasítóan viselkedik bármilyen róla megfogalmazott véleménnyel szemben.

Mi történik ilyenkor? Egyrészt természetes módon változik a testük, amivel nehéz megbirkózni, másrészt folyamatosan hasonlítják magukat egy általuk példaként tekintett emberre, sztárra. Ilyenkor, ha az ideál túlságosan is távol áll a valóságtól, könnyen csúsznak túlzásokba a fiatalok. Az evészavarok döntő többsége ekkor alakul ki, vagy alapozódik meg.

Ezek hátterében általában torz testkép áll, mikor valaki nem úgy és nem olyannak látja magát, mint amilyen a valóságban.

Fontos hozzátenni azonban, hogy egy komoly evészavarnál az esetek döntő többségében valamilyen családi probléma is jelen van.

Például egy túlvédő, túlzottan gyermekét kontrolláló családi miliőben a serdülőnek nincs más módja a lázadásra, nem tudja saját maga határait felfedezni mert nem engedik , így egyetlen dolog, amit ő maga tud szabályozni az az evés. Ez természetesen egy kiragadott példa, de mindenképpen fontos hangsúlyozni, hogy egy ilyen zavarnál az egész családnak, így a szülőknek is mindenképpen el kell gondolkozniuk azon, mi lehet a probléma, és valamilyen közös megoldáson érdemes dolgozni.

- Ilyen esetekben, mindenképpen szakember bevonását javaslom, hiszen komoly egészségügyi kockázatokkal jár ez a probléma, és a későbbi életminőségre, önelfogadásra is kihatással van. -

A komoly zavarokon kívül általánosságban mindenkinek - kamaszoknak és felnőtteknek is - azt  tanácsolja Sebők Franciska pszichológus, hogy próbáljon testével megbékélni, hiszen ez az a "hely", ahol életünket végigéljük.
 

BELSŐ MEGOLDATLANSÁGOK JELEI

Az evészavarok (bulémia, anorexia, túlsúly) a modern fogyasztói társadalom egyre szélesebb körben terjedő problémája. Ezek  belső megoldatlan konfliktusok külső megnyilvánulási formái. A problémákra, stresszre, konfliktusokra, érzelmi hatásokra az ember önkéntelenül is reagál. Az evészavar kézenfekvő megoldásnak tűnik. Működni látszó megküzdési stratégia, gyors energia-utánpótlás. Úgy tűnik, beválik. Ám  hosszú távon az életminőség romlásához, betegségek kialakulásához vezet. 
 
  
 
 Szerző: Merklin Tímea
 
  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!