Púder Nélkül

2012.07.19. 09:48

Hogyan tegyünk le a bosszankodásról?

A bosszú, harag megmérgez. De hogyan lehet megbocsátani, felülemelkedni veszteség esetén? – kérdeztük a pszichológust.

Merklin Tímea

 Valaki árt nekünk, miért teszi? Sebők Franciska pszichológus segít


– Sokan nem tartunk még ott, hogy felülről, tisztán látóként észleljük az összefüggéseket. Megvilágosodott jógik sem vagyunk, hogy érzelmeink fölött teljes kontrollt tartva és könnyedén tovább lépve éljünk – mondja Sebők Franciska.

– Vannak olyan típusú emberek, akiket kevésbé érintenek meg történések, mások hajlamosak hosszú időn keresztül egy-egy sérelmük fölött merengeni. Azonban azt gondolom, hogy a mai világban nehéz néha nem felbosszantani magunkat. Például valaki nem köszön rám, rálép a lábamra a buszon, morcosan szól hozzám reggel a közértben... Miért is teszi? Nekem akar rosszat?! Lehet, hogy otthon problémái vannak, beteg valakije, nem tudott aludni. Sok mindent nem tudhatunk a másik emberről. Ezt nagyobb kaliberű dolgoknál is érdemes szem előtt tartani. Ha valaki árt nekem, miért teszi? Lehet, hogy emlékeztetem egy nem megoldott szülői konfliktusára, kisebbrendűségi érzése van, le akar győzni valamiért, saját ambivalens érzéseit nem tudja kezelni, mások befolyásolják...

Nagyon sok tényező lehetséges, amik persze találgatások, de arra mindenképpen jók, hogy a saját nézőpontunkból kilépve a másikat megpróbáljuk elsőként megérteni. Ha dolgozunk ezekkel a kérdésekkel – bár ez hosszú, és nem egyszerű folyamat – előbb-utóbb megérkezhetünk oda, hogy egy „nyomógombbal” kevesebb lesz rajtunk, amivel bántani, hátráltatni lehet minket. Egy fokkal nagyobb biztonságban és egy félelemmel kevesebb állapotban tudunk tovább élni. Véleményem szerint el lehet így jutni egy önmagamba és a világba vetett bizalom szintjéig, ahol félelmek nélkül az élet folyamatosan változó hullámain jól tudjunk magunkat érezni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!