Púder Nélkül

2012.09.26. 19:23

Kiégés: hosszú távú, súlyos stressz hatására

Szombathely - A létszámleépítéseket követő munkahelyi túlterheltségek egyik következménye, hogy sokan küzdenek krónikus fáradtsággal, levertséggel. A kiégésről Sebők Franciska pszichológust kérdeztük.

Merklin Tímea

Állandó levertséggel, letörtséggel, krónikus fáradtsággal küzdve nehéz elmenni dolgozni, még nehezebb motivációt találni a mindennapi rutinhoz. Sokat hallunk ezen tünetek kapcsán a kiégésről, vagyis a burning-out szindrómáról, de mit is jelent ez igazán? Milyen jellemző tünetei vannak?

- A kiégés szindróma hosszú távú, fokozott érzelmi igénybevétel, súlyos stressz hatások nyomán kialakuló fizikai-érzelmi-mentális kimerültség - tudjuk meg Sebők Franciskátóíl. - Jellemzően a szociális szférában dolgozókat, pedagógusokat, érinti, de minden olyan szakmabelit is érinthet, akik más emberekkel dolgoznak, esetleg egyedül, vállalkozóként próbálnak helyt állni. Mindezeken túl számos kutatás kimutatta, hogy a nők veszélyeztetettebbek a kiégés szempontjából. Kialakulása számos tényezőhöz köthető, leginkább a következőket említik: elismerés hiánya, kevés visszaigazolás a teljesítményről, túl hosszú munkaidő, nagy felelősség, adminisztrációs túlterhelés. Fontos azonban megemlíteni, hogy a szindróma kialakulásában maga az alapszemélyiség is óriási szerepet játszik, és mint ilyen, tünetei sem egységesek. Akkor lehet kiégésről beszélni ha az érintettet a kimerültség olyan foka jellemzi, melyet már alvással, egy-egy hétvégével nem tud az illető kipihenni. Gyakori a fásultság, a közöny, az empátiás készség visszafejlődése, egyfajta védekező pszichés beállítódás. Túlérzékenyekké válhatnak minden stressz faktorra, alacsony önértékelés, munkateljesítmény csökkenése is jellemezheti ezt az állapotot. Súlyosabb esetekben a depresszív, fásult lelkiállapot kiterjed a magánéletre is, és általános hangulattá válik, nem ritkák a különböző függőségek megjelenése (például alkoholizmus). Gyakoriak a szomatikus megbetegedések. Alvászavarok, emésztési problémák, hirtelen testsúly változás jelezhetik, hogy nincs minden rendben. A kiégés nem statikus, jellemzi egyfajta ciklikusság, és számos ponton megelőzhető, illetve gyógyítható. Fontos lenne mindenkinek a maga éltében végig gondolni, hogy problémáit mennyiben tudja munkahelyi okokra visszavezetni, és ha szükséges szakember segítségét kérni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!