Púder Nélkül

2012.10.07. 06:34

Problémák a szex körül – élelmiszerek, gyógyszerek és betegségek

A szex és a szexuális élet napjaink egyik érdekes témája. Hol a néhol még mindig tapasztalható prüdéria miatt hallgatjuk agyon, hol meg a modernitás jegyében beszéljük túl. A lélekgyógyászok a megmondhatói, hogy mindkettő mennyi lelki problémát okozhat.

Kétszer annyi férfi szenved az alacsony libidószint miatt, mint amennyi nő. Ezért van, hogy a gyógyszerfejlesztő cégek egyre-másra állnak elő vágyfokozó pirulákkal. Pedig lehet, hogy a megoldás jóval egyszerűbb. Talán nincs is szükség holmi színes pirulákra.

Sokszor emlegetik, mégis valójában kevesen ismerik a libidó szó jelentését. Nagyjából- egészében a nemi vágyat, a nemi késztetést jelöli. Alapvetően befolyásolja a szexre való képességet és a normális szexuális életet. Sajnos akár egy náthára szedett gyógyszer is csökkentheti a libidót. És még mi? Eláruljuk.

Nem mindegy, hogy mit eszik

Ha valaki túl sok fehér kenyeret eszik, túl sok finomított szénhidrát kerül a szervezetébe, és ez lelohasztja a nemi vágyat. A magasabb glikémiás indexű fehér kenyérből gyorsabban szabadul fel a szénhidrát (mint például a rozskenyérből), és a szénhidrát „lustává” tesz.

És még hizlal is, márpedig a háj mennyiségének növekedésével egyenes arányban nő az ösztrogénszint, és csökken a tesztoszteron mennyisége. A női szervezetben (is) a tesztoszteron hajtja a libidót.

Túl gyors fogyás

Sok nő igyekszik minél gyorsabban lefogyni, csak túllegyen végre a szigorú diétán. Ám ha a testtömegből tíz százaléknál többet adunk le (túl gyorsan), a szervezet vészhelyzetüzemmódba kapcsol. Ilyenkor pedig csökken a vágy is.

A vashiány is csökkenti a libidót. Mivel a vashiány enerváltságot (kedvetlenséget) is okoz, a szex a legutolsó dolog, amit egy vashiányos megkíván. A szexhormonokhoz szükséges cinkben gazdag élelmiszereket is érdemes fogyasztani: hüvelyesek, magvak és az osztriga.

És mit vesz be?

Kutatásokkal kimutatták, hogy sok vény nélküli náthagyógyszer igazi libidógyilkos. Egyes összetevőik nemcsak vágycsökkentők, de akár erekciós zavarokat is okozhatnak. Az antihisztaminok pedig ejakulációs problémákat. Talán azért, mert negatívan hatnak a izgalomért és orgazmusért felelős idegpályákra.

A vérnyomáscsökkentők jelentős libidócsökkentők és erekciós zavarokat is okozhatnak. Csökkentik a pulzusszámot, a vérnyomást, így kevesebb vér áramlik a nemi szervekhez is. Sajnos a vérnyomáscsökkentőt nem lehet elhagyni. A háziorvos azonban tud esetleg olyat írni, amelyik kevésbé gyilkolja a vágyat.

Az opiátalapú fájdalomcsillapítók (kodein, morfin) elnyomják a hipotalamusz aktivitását. Ez a terület szabályozza az agyban a hormonszintet. Az ilyen szerek még egy olyan hormont is felszabadítanak, mely kifejezetten elnyomja a libidót.

Az antidepresszánsok csökkenthetik a libidót, késleltethetik az orgazmust. Ezért is írják fel időnként a korai magömlés kúrálására is. Az újabb fejlesztésű gyógyszerek már mentesek ettől a mellékhatástól.

A legtöbb fogamzásgátló csökkenti a nemi vágyat. A tabletta működése azon alapul, hogy becsapja a szervezetet. „imitálja” a terhességet, és természetes reakció, hogy egy „terhes” nő nem igazán kívánja a szexet. Mivel a tabletta hatására megszűnik az ovuláció, ez alacsonyabb tesztoszteronszinttel jár.

 

Az alkat is befolyásolja a libidót

Az úgynevezett alma alkatúaknak számos egészségügyi hátránnyal számolniuk kell. Újabban kiderítették, hogy a megnövekedett derékbőség csökkenti annak a bizonyos, májban termelődő fehérjének a mennyiségét, amelynek szerepe a szexhormonok célba juttatása.

 

Betegség és életkor

A szexualitást természetesen befolyásolja az életkor és egyes betegségek. A cukorbetegség azért (is) fenyegető, mert az egészséges szexuális élethez elengedhetetlen a megfelelő vérkeringés. Márpedig a diabétesz az idegvégződéseket károsíthatja, mely által az érintett kevésbé „veszi” a fizikai szexuális ingereket. A cukros férfiak fele erekciós zavarokkal küzd, mert beszűkültek az artériái, ráadásul alacsony a tesztoszteronszintjük. A tesztoszteron hormon mennyisége, amely a szexuális vágyat is vezérli, az életkorral jelentősen csökken. A 70 éves férfiaknál e hormonnak a mennyisége már csak kétharmada a fiatalkorinak. Hiába szedik a vágyfokozókat, az másként hat, és nem növeli a tesztoszteronszintet.

 

Nem mind arany...

Nagy keletjük van manapság a távol-keleti eredetű rejtelmes és „halálbiztosnak” mondott csodaszereknek. Nem egy közülük hangzatosan hirdeti, hogy általa szinte újjászületik az ágyban a férfi és a nő is. Külön vonzerőnek tűnhet, hogy felirataik szerint csakis természetes és különleges hatású gyógynövényeknek köszönhetik csodatevő erejüket. És mégis: nyugat-európai kutatások szerint egyes távol-keleti termékek több kárt okoznak, mint hasznot. Összeállításukat, hatóanyag-tartalmukat illetően is roppant megbízhatatlannak ítélik a bizonytalan eredetű (többnyire interneten árusított) termékeket. Némelyik szer egyenesen mérgező nehézfémeket tartalmaz, amelyek kifejezetten negatívan hatnak a libidóra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!