Púder Nélkül

2012.12.12. 14:21

Védekezés több támadó ellen

Zalaegerszeg - Ha fizikai támadás ér egy nőt, lehetőleg ne puszta kézzel szálljon szembe az agresszorral, és ne menjen bele nagy adok-kapokba. Pár gyors, határozott válaszcsapás, aztán menekülés.

Horváth A. Attila

Női önvédelmi sorozatunkban ezúttal a több támadó elleni küzdelem sajátosságairól szól Gausz Tamás 5. mesterfokozatú Wing Tsun-oktató.

- Az a legfontosabb, hogy a hölgyek időben felismerjék a veszélyt, és úgy módosítsanak a mozgásukon, helyezkedésükön, hogy a támadást lehetőleg elkerüljék. Ne hagyják magukat bekeríteni, illetve ha bármilyen eszköz (akár egy kulcscsomó, esernyő, mobiltelefon, vagy a földről egy bot) a kezük ügyébe kerül, akkor tartsák készenlétben. Előfordul azonban, hogy a megelőző stratégia nem vezet eredményre. Ilyenkor arra kell törekedni, hogy mielőbb kikerüljenek a támadók köréből, és néhány agresszív ellentámadást követően elmeneküljenek a helyszínről. A legérzékenyebb pontokra, szemre, torokra, lágyékra, térdre, gyomorszájra célszerű támadni. Az önvédelemben sosem az a cél, hogy a támadókat agyba-főbe verje a védekező (erre egy gyengébb fizikumú nő aligha lenne képes két termetes fickóval szemben), hanem az, hogy épségben kerüljön ki a helyzetből - hangsúlyozza Gausz Tamás.

Kubicsek Kitti, Kocsis István és Tóth Norbert egerszegi Wing Tsun-tanítványok szemléltetik az akciót. Fotó: illusztráció

 

Kubicsek Kitti, Kocsis István és Tóth Norbert zalaegerszegi Wing Tsun-tanítványok egy "klasszikus" kéttámadós akciót szemléltetnek képeinken. Az egyik férfi elkapja a nő nyakát hátulról, a másik szemből támad. A hölgy a szemből érkezőt egy lágyékra indított rúgással állítja meg, a hátsó támadót pedig könyökkel gyomorszájon vagy bordán üti. Az első támadó az érzékeny pontot ért rúgás hatására összegörnyed, ekkor a nő a hátsó támadót azonos kézzel, immár teljes testből hátrafordulva könyökkel torkon vagy arcon csapja. Itt nem áll meg a mozdulatsor: a lány hátralép és a nyakánál fogva maga elé rántja a hátsó támadót, így kijut a körből, immár nincs bekerítve.

Nagyon fontos, hogy ne várja meg a meglepett támadók következő lépését, ehelyett a pillanatnyi előnyét kihasználva gyorsan távozzon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!