Púder Nélkül

2013.05.15. 19:41

Kurán Zsuzsa börtönpszichológus is volt Baracskán

Szombathely - Sok fiatal a fővárosba igyekszik, úgy vélik, hogy ott több az egzisztenciateremtés lehetősége, Kurán Zsuzsa pszichológus pedig Budapestről Szombathelyre költözött. A szerelem hozta.

Merklin Tímea

A barátja szombathelyi. Sokat ingázott a 250 kilométeres távolságban, ami nagyon fárasztó volt, nagy megkönnyebbülés, hogy kapott állást Szombathelyen, és most már itt lakhat; ő lett a Bolyai gimnázium iskolapszichológusa. Előtte két és fél évet Törökbálintra járt ki Budapestről a családsegítő gyerekjóléti szolgálathoz, ami mint mondja szakmailag nagyon jó hely volt. A párkapcsolat azonban erősebbnek bizonyult, a barát komoly, családot is terveznek a későbbiekben.

Zsuzsa eredetileg székesfehérvári. Nehéz kamasz volt, erős igazságérzettel, sok bátorsággal, kiállt mások mellett, mindenbe belevágott, aztán abbahagyta. Részt vett a Fiatalok Anoním Lelkisegély Szolgálatának munkájában, ott találkozott először pszichológusokkal, elvarázsolta, ahogy dolgoztak a fiatalokkal. Ez volt az, amit először végigcsinált. Ott ismerte meg a pszichodráma nagyon hatékony módszerét.

Kurán Zsuzsa (31) nemrég költözött Szombathelyre. Éppen kórust keres, ahol énekelhetne; zenei gimnáziumba járt, jó a hallása, hegedülni is tanult. Fotó: Szendi Péter

Ezt követően a pécsi egyetemen tanult, család- és párterapeuta. Jelenleg az Integratív Pszichoterápiás Egyesület felnőtt hipnoterapeuta képzésének végzőse. Tagja a Magyar Pszichodráma Egyesületnek, Szombathelyen a Tudor Alapítványnál csoportos foglalkozásokat tart. Nehéz terepeken is szerzett már szakmai tapasztalatokat, volt börtönpszichológus Baracskán a férfibörtönben, ami egy speciális része a szakmának.

- Sokat tanultam ott emberileg és szakmailag. Ha következetesen tartjuk a határokat, a fogvatartottak is normálisak az emberrel. Volt köztük pedofil, rabló, be nem fizetett büntetés miatt ülő. Szívesen jöttek hozzám beszélgetni, mert egész nap a négy fal között lenni kemény dolog, évről évre szakadnak le a kapcsolataik, kevés az, akit várnak, amikor kiszabadul. Az a cél, hogy bízzanak újra, mert nagyon depresszívek. Sok az öngyilkossági szándék - meséli Zsuzsa.

- Aztán dolgoztam egy olyan iskolában, ami olyan volt, mint egy kis börtön: deviáns, drogos, kriminalizálódott gyerekek gyűjtőhelye egy pesti külkerületben. Ott azáltal lettem szimpatikus, hogy előtte börtönben dolgoztam. Azzal jöttek oda hozzám, hogy ismerem-e az apukájukat Baracskáról. Egy évet töltöttem ebben az iskolában, utána kerültem Törökbálintra. Most pedig próbálok beilleszkedni itt, Szombathelyen. Élvezem, hogy itt minden közel van, nem kell utaznom egy órát, hogy eljussak valahova, és mindenre van időm. Hiányoznak a barátaim, de szerencsére a barátom barátai nekem is társaságot adnak. Van egy pszichológus is, akit még általános iskolából ismerek.

Zsuzsa a szabadidejét is képzéseken, konferenciákon tölti, alkalmanként pedig kirándulnak. Szeretne itt gyökeret verni, éppen kórust keres, ahova csatlakozhatna, mert nagyon szeret énekelni. A szakmájában a családterápia érdekli különösen, valamint az állatasszisztált terápia, amit lovakkal, kutyákkal végeznek. Neki is van egy kutyája, Zorba, egy nyugodt skót juhász, akit teszteltek terápiás kutyának, és meg is felelt, csak hát már tízéves. Talán majd egyszer lesz egy másik eb, aki segít Zsuzsának, hogy a hozzá érkező gyerekek feszültségét oldja. Egyelőre kutya nélkül dolgozik. Így is lát pozitív változást: az emberek nyitnak a pszichológia felé. Talán mert egyre több olyan helyzet van, ahol az ember tehetetlen, nem tudja a megoldást, egyre több a konfliktus, nagyobb a verseny már gyermekkortól, és kell a segítség. Egyre nagyobb a nyomás, a verseny már gyermekkortólZsuzsában középiskolás korában, a lelkisegély szolgálatnál végzett munka közben körvonalazódott, hogy pszichológus szeretne lenni. Először nem vették fel, egy évet járt dietetikára, majd a bátyja segítségével aki azóta orvos úgy fel tudott készülni biológiából, hogy másodjára sikerült a felvételi. Kurán Zsuzsa (31) nemrég költözött Szombathelyre. Éppen kórust keres, ahol énekelhetne; zenei gimnáziumba járt, jó a hallása, hegedülni is tanult

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!