Púder Nélkül

2014.07.23. 13:15

Bálint Éva azt mondja: akarni kell szoptatni

Szombathely - Sok kismama problémája, hogy nem tud szoptatni, vagy tud, de nem elég az anyatej, pótolnia kell. Van-e összefüggés ebben a mellek féltésével?

Merklin Tímea

A közelgő anyatej világnapja (augusztus 1.) apropóján Bálint Éva színésznőt kérdeztük – akinek hivatásából adódóan rendkívül fontos a szép külső megtartása -, ő hogyan szoptatta a két gyerekét.

– Bálintot másfél évig szoptattam, márciusban abbahagyta, augusztusban született Dorka, akit 14 hónapos koráig tudtam táplálni anyatejjel. Szerencsés voltam, mindkettőnél pontosan beállt, hogy annyi tejem volt, amennyi kellett, elég volt, nem kellett pótolni. A szoptatás nagyon kényelmes, a mell mindig kéznél van, nem kell semmit melegíteni – meséli Bálint Éva. – Szerintem ez fejben eldől. Vannak anyukák, akik nem szoptatnak, mert félnek, hogy megnyúlik a mellük, nem csoda, ha a tejük is kevés vagy nincs. Nagyon megdöbbentem, mikor ezt meghallottam. Én azt sem értem, amikor anyukák császármetszést kérnek, mert el akarják kerülni a szülés nehézségeit.

Bálint Éva gyermekeivel, Bálinttal és Dorkával, akik számára mindig volt elég tej, mindkettőt több mint egy évig szoptatta. Fotó: VN-archív/Benkő Sándor

– Szerintem nem véletlen a teremtés részéről, hogy szoptatni lehet, hogy a női mellben van tej. Nem véletlen, hogy ciciket kaptunk. Az anyatej sok betegségtől megvédi a babát. Nekem csak jó tapasztalataim vannak. Én elhatároztam, hogy szeretném szoptatni a gyerekeimet. Ehhez először rendet tettem a fejemben, és tiszta szívből akartam szoptatni.

Hogyan változott meg a melle a két gyerek szoptatása után? Érte-e esztétikai kár? – kérdeztük a színésznőt, aki azt felelte:

– Egy picit megnyúlt a mellem, de nem feltűnő, mert eleve nem túl nagy. A szülések előtt sem szerettem nyilvánosság előtt melltartó nélkül mutatkozni. Semmilyen károm nem származott a szoptatásból, sem esztétikai szempontból, sem a nőiességet illetően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!