Púder Nélkül

2014.08.20. 13:40

Elegánsan trendi - Cebula Anna, mint a képtár névjegye

Szombathely - Hogyan hatnak a női vezetők a megjelenésükkel? Milyen stílust képviselnek? Sorozatunkban ezúttal a lengyel-magyar Cebula Annával, a Szombathelyi Képtár igazgatójával, textilgyűjteményének vezetőjével beszélgettünk.

Merklin Tímea

Amint a nyilvános rendezvényeken láthatjuk, Cebula Anna szereti a szép textileket az öltözködésében is, figyel az anyagminőségekre, a színharmóniákra, az egyénisége megjelenítésére. Szereti kibontva viselni a haját, de szeret elegáns kontyokat is csináltatni. Mindig lakkozza a körmét.

– Mennyire tudatos a nőiség kifejezésében?

– Egy vezető az intézménye névjegye. Én minden pillanatban a képtárt és a textilgyűjteményt képviselem, még boltba sem mehetek csapzottan, mert biztos, hogy valakivel összefutnék – mondta Cebula Anna. – Tárgyalásokon elsősorban nem a nőiség, hanem a személyiség hat. Ennek része az a kommunikáció, aminek az öltözködés egy eleme. Nem csak a tudás számít, az emberek a megjelenésből is ítélnek. Míg egy művész lehet úgy trendi, ahogy akar, egy intézményvezető ne legyen avantgárd. Örülünk, hogy nincs előírva az öltöny vagy a kosztüm, de az öltözködéssel a helyzetet, az eseményt tiszteljük meg, ahol és akivel vagyunk.

– Mondjuk ha találkoznom kell a lengyel nagykövettel, nem csak nyelvileg kell tárgyalóképesnek lennem. A Katyn kiállítás is úgy került ide, hogy személyesen vettem fel a kapcsolatot, és amit reprezentáltam a megjelenésemmel, az az intézmény rangját jellemezte. Van egy lengyel közmondás: „ahogy látnak téged, úgy írnak téged". Ez számomra azt jelenti, úgy veszik komolyan az intézményt, ahogy a vezetője kinéz. A kiállításmegnyitó ünnepek közéleti esemény is, ilyenkor a képtár az emberek találkozóhelye. Én a ruhámmal is megtisztelem a közönséget, azokat, akik eljönnek hozzánk.

Cebula Anna: az öltözködésemmel a közönséget is megtisztelem, akik eljönnek az ünnepeinkre. Fotó: Merklin Tímea

Cebula Anna a „konzervatív, de trendi", illetve a „trendi, de elegáns" stílust képviseli, azt mutatja, hogy áll a munkájához, a munkahelyéhez.

– Én már 17 évesen konzervatív voltam. 1989-ben a budapesti Utazás kiállításon a lengyel pavilont vezettem, odajött hozzám a lengyel nagykövet és kezet csókolt. 21 éves voltam, fehér tunikában, piros szűk szoknyában. Dicsérték az öltözékemet. Az ápoltság, az elegáns külső méltó volt a helyhez, a programokhoz, Lengyelországhoz.

Az igazgatónő úgy gondolja, öltözetünk megmutatja, amik vagyunk, és azt is, aminek szeretnénk látszani. Viseletünk viselkedésünk tükre, és fordítva: viselkedésünk kivetülése a viselet.

Az öltözködés bizonyos szinten túl már nemcsak funkció, hanem kommunikáció, jelzések rendszere, hogy mik vagyunk, mit képviselünk. A színek kommunikációja nonverbális kifejezése hangulatainknak és akár a szándékainknak is.

Címkék#Cebula Anna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!