Púder Nélkül

2015.09.28. 13:22

Szoknyadivat - Ötven éve indult hódító útjára a mini

A modern kori miniszoknya öt évtizede indult máig tartó, nemzetközi hódító útjára. Egyszerre volt provokatív, és sugárzott függetlenséget, tetszeni vágyást.

 

Tudnunk kell, hogy az 1960-as évekig elvárták a fiatal nőktől, öltözzenek anyjuk stílusa szerint. Nem volt ritka, hogy anya és lánya egyforma ruhát viselt, nem létezett külön divat a fiatalok számára.

A 60-as évek ifjú lázadói Mary Quant vezérletével egyszer s mindenkorra változtattak ezen. Saját divatot teremtettek, élen a miniszoknyával.

A férfiak többsége igen hamar elfogadta az új divatot (vajon miért nem lepődünk meg?), az idősebb, erősen konzervatív (és többnyire nem túl csinos) hölgyek a jó erkölcs védelmében szólaltak fel ellene. De a divatjárványt nem lehetett megállítani.

A rövid szoknya 1965-ben robbant be igazán a köztudatba, és ott is maradt. Az új szoknyatípust Quant kedvenc autójáról, a Miniről nevezte el.

Az első igazi szupermodell, a pillanatok alatt hihetetlenül népszerűvé vált angol Twiggy is gondoskodott a mini népszerűsítéséről. Ma úgy mondanánk, ő volt az első miniszoknyás generáció arca.

A '80-as évek megújult miniviselete a rah-rah szoknyákból, vagyis a pomponlányok egyenruhájának jellegzetes rakott, fodros vagy átlapolt szoknyácskáiból merített ihletet. A rah-rah szoknyát egyszer még a komoly Time magazin is a címlapjára tette 1982-ben.

A 2000-es évek elején elérkezett a szupermini ideje (tulajdonképpen csak egy keskeny textilcsík), amit villantós felsőkkel kezdtek viselni a sztárok, majd a lányok milliói. A trend népszerűsítésében Britney Spears járt élen.

A mini szívósan tartja magát ma is. Manapság olyan minit viselünk, amilyet csak akarunk. Az egészen rövidtől az épp csak térd felett végződőig minden szoknyahossz divatos, a mostani szezonban is trendi miniszoknyák és ruhák ezrei közül válogathatunk. Csak arra kell ügyelnünk, hogy tényleg jól álljon!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!