Púder Nélkül

2017.01.21. 17:30

Itt a szezon: minden nő lehet bálkirálynő!

SZOMBATHELY - Ruhák, ékszerek, smink, csillogás – minden nő vágya, hogy a báli szezonban legalább egyszer megmutathassa legszebb oldalát a világnak. Ám ez a legtöbbször nem is olyan egyszerű.

Vadas Krisztina

A báli szezon egyik legnehezebb feladata a tökéletes ruha megtalálása. Emellett viszont ott vannak még – nem is olyan – apróságok, mint a smink, a haj, a ki-egészítők. A legnagyobb gonddal kell kiválasztani az egymáshoz, a ruhához és a saját egyéniségünkhöz is tökéletesen passzoló ékszereket, táskát, cipőt. Ha teljes a harmónia, akkor nem lehet baj. Viszont ha akár csak egy kis hiba is csúszik a gépezetbe, nem csak az összképet, a hangulatunkat is pillanatok alatt elronthatjuk. Általában ekkor válik az álomból rém-álom és adja fel a nő a küzdelmet a ragyogó megjelenésért. „Csak essünk túl rajta” gondolattal indul neki az éjszakának, meghúzza magát a sarokban, talán kicsit táncol, de rossz száj-ízzel megy haza.

De mi nem engedjük, hogy hölgy olvasóink ezt az érzést átéljék! Vállalkoztunk a (majdnem) lehetetlenre: egy nap alatt összeállítottuk modellünk, Kiricsi Cintia kifogástalan báli megjelenését – persze szakértők segítségével. De azoknak is segítünk, akiknek nem áll módjukban szakemberhez fordulni: Oláhné Horváth Erzsébet fodrász-sminkes és Hérincs Edit, az egyik esküvői szalon tulajdonosa adott Cintia átalakítása közben olvasóinknak tippeket, hogy könnyebben és gyorsabban felkészülhessenek a nagy alkalomra. Könnyen elkészíthető elegáns frizurához és sminkhez is adunk tippeket, emellett elmondjuk, mire kell odafigyelni a ruha vásárlásakor. Cintiával először Oláhné Horváth Erzsébet szalonjába tértünk be: itt készült el a frizura és a make-up.

Elsőként egy egyszerű, otthon is gyorsan kivitelezhető hajviseletet mutatott meg Erzsébet. Cintia hosszú, egyenes hajából csodaszép loknis, elegáns frizurát varázsolt. – Az a legfontosabb, hogy minőségi termékekkel dolgozzunk – hangsúlyozta. – Persze az sem elhanyagolható, hogy ápolt, egészséges legyen a hajunk. Ki kell választani a hajtípusunknak megfelelő sampont, balzsamot, fixálót, így a végeredmény is tökéletes lesz – tette hozzá. Ha valakinek „száll a haja” mosás után, akkor érdemesebb ezt előző este megtenni, így elkerülhető a kócosodás. De ma már kaphatók olyan hőre aktiválódó fixálók is, amelyekkel a frissen mosott haj is kezelhető lesz.

Oláhné Horváth Erzsébet tanácsa: a legtartósabb loknikat simítóvassal érhetjük el, a kúpvassal kevésbé lesz maradandó az eredmény

Manapság már a nívósabb bálokban sem divat a konty. Van, aki még ragaszkodik ehhez a klasszikus, elegáns női hajviselethez, de egyre ritkább. A természetes, fiatalosan mutatós frizurák jöttek divatba. - A fonás most nagyon népszerű, de nem az egyszerű, hanem a kicsit rafináltabb változatai. De egy egyszerű loknisítással is alkalmivá tehető az egyébként hétköznapi hajviselet - mondta Erzsébet. Az otthoni hajgöndörítést akár kúpvassal, akár simítóvassal is elvégezhetjük. - A kúpvasra csak tekerjük rá a tincset, és hagyjuk rajta pár másodpercig, majd engedjük le. A hosszabb tincseket a vas szélesebb, míg a rövidebb tincseket a keskenyebb részére tekerjük - tanácsolta. Arra is javasolt megoldást, ha valakinek nagyon gyorsan kilógja magát a haja. - Ilyen esetben a hőre ható fixáló spray nagyon jó megoldás lehet, hiszen ez akkor lép működésbe, amikor még a vason van a haj. Ez segít megtartani a formát. Azt is érdemes tudni, hogy a simítóvassal készített loknik tartósabbak - javasolta. Ehhez nem kell mást tenni, mint a hajtőnél rácsíptetni a tincsre a vasalót, majd ahogy lefelé húzzuk, folyamatosan forgassuk körbe 360 fokban. Vagy tekerjük körbe a hajvasalót a tinccsel és egyenesen húzzuk lefelé. Erzsébet azt tanácsolta, hogy ha valakinek vékony szálú, gyorsan lelapuló haja van, akkor tűzzön fel pár tincset, hogy dúsabbnak hasson.

SMINK

Az idei sminktrendben két irányzat van: a metálos csillogás és a teljesen natúr, úgynevezett nude make-up. A nude arcfestés során csak földszínekkel dolgozunk, tehát a matt barnás, szürkés árnyalatok kombinációi jelennek meg a szemhéjon. Az ajkakon halvány rózsaszín, testszín jelenik meg. Cintiának egy füstös, metál árnyalatú sminket készített Erzsébet. Bármelyiket is válasszuk, fontos, hogy eldöntsük: vagy a száj, vagy a szem hangsúlyos. Nem lehet mindkettőt kiemelni, mert nagyon természetellenes, maszkszerű hatást kelt.

Az idei sminktrendekben megjelenő metál árnyalatokkal könnyedén készíthetünk magunknak füstös, mégis ragyogó szemeket

- Az alapozásnál nagyon fontos, hogy az arc tónusának megfelelő terméket válasszunk. Emellett érdemes beszerezni ettől néhány árnyalattal sötétebb és világosabb kontúrozókat. Ezekkel jobban hangsúlyozható az arc formája, kiemelhetők és elfedhetők egyes részek - mondta Erzsébet. Ha az alapozással végeztünk, akkor vigyük fel a mozgó szemhéjra a választott árnyalatú púdert, majd tussal emeljük ki a szempillatövek vonalát. Ha ezzel végeztünk, a szemöldökformázás következik: ezt megtehetjük ceruzával vagy akár szemöldökpúderrel is. A szem festésének utolsó lépése a szempillák spirálozása. Ezután vigyünk fel pirosítót a járomcsontra. Ha nem tudjuk pontosan, hová húzzuk a vonalat, akkor szippantsuk be az arcunkat, és a kiemelkedő csontvonalra vigyük fel a pirosítót.

DRESS CODE

Napjainkban már nincs báli meghívó dress code (öltözet előírása) nélkül. Sokan azonban nem tudják, melyik megjelölés pontosan mit is takar. Vegyük ezeket most röviden végig. A White Tie a lehető legelegánsabb öltözéket jelöli. A férfiaknál ez frakkot, speciális (piké) anyagú inget, mellényt és kézzel kötött csokornyakkendőt jelent. A hölgyeknek ebben az esetben a nagyestélyi a kötelező viselet. Ha Black Tie feliratot látunk a meghívón, akkor a férfiaknak kötelező a szmoking és a csokornyakkendő viselése. Az elnevezésből adódóan csak a fekete csokornyakkendő megengedett, más színeket kerüljünk el. A hölgyeknél a Black Tie ujjatlan, hosszú estélyi ruhát jelöl, kesztyű nélkül, stólával.

A kevesebb néha több: ez az egyszerű szabású ruha is ezt igazolja

A Black Tie Optional vagy Black Tie Invited dress code már megengedőbb. Ajánlott az alap Black Tie öltözet, de kevésbé ünnepi ruha is felvehető. A Formal megjelölés esetén a férfiaknál sötét öltöny és sötét nyakkendő az elvárás, a hölgyek estélyi vagy koktélruhát is viselhetnek. A magas sarkú cipő minden esetben elvárás.

RUHAVÁLASZTÁS

Hérincs Edit szombathelyi esküvői ruhaszalonjában estélyi ruhákból is széles a választék. Ő segített nekünk (és olvasóinknak), hogyan válasszuk ki a tökéletes öltözéket. 2017-ben az év színe a levélzöld lett, ennek megfelelően a zöldes árnyalatok is megjelentek Edit választékában. Ezzel egyidejűleg a piros is egyre nagyobb teret hódít a divatban, nem véletlenül: a piros az év színének választott zöld komplementer színe. Persze az olyan klasszikus árnyalatok továbbra is hódítanak, mint a kék sötétebb variációi, illetve fiatalabbaknál a pink, rózsaszín árnyalatok.

- A ruha választásakor először is azt kell mérlegelni, mennyire formális a rendezvény. Egy megye- vagy városi bálon illő öltözék a nagyestélyi a hölgyeknél. Viszont ha ifjúsági bálba készül egy fiatalabb lány, akkor a rövidebb koktélruha is jó választás lehet - mondta Edit. Számos variációt bemutatott, a legjobbakat modellünk, Cintia is felpróbálta.

Elsőként egy klasszikus, egyenes vonalvezetésű, mélylila estélyi ruhát vett fel, színben megegyező stólával. Elegáns, fiatalos viselet.

A következő darab, amelyet Cintia magára öltött, egy méregzöld, egyszerű szabású ruha. A kevesebb néha több klasszikus esete. Alakot szépen kiemelő, lágy esésű anyaga tökéletesen körbeöleli a karcsú testet. Ezt akár stólával, akár egy rövid bundakabáttal is viselhetjük.

Természetesen a nők álma, a habos-babos ruha sem maradhatott ki. Halvány türkizes árnyalatban, kövekkel díszítve igazi hercegnőt varázsolt Cintiből. Egy ilyen fazonú ruha azoknak is előnyös lehet, akiknek dereka ugyan karcsú, de csípőben kicsit erősebbek.

A hercegnős, kövekkel díszített fazonok sem mentek ki a divatból

Utolsóként egy rafinált, piros ruhát adtunk Cintiára. Különlegességét az adja, hogy az egyébként rövid koktélruhából pillanatok alatt varázsolt Edit hosszú, elegáns viseletet. Egy derékban rácsatolható szoknyarésszel ugyanis megtoldotta az amúgy miniruhát. Így végeredményben egy napjainkban nagyon divatos, elöl rövid, hátul hosszú fazonú ruhát kaptunk, amely azoknak lehet jó választás, akiknek hosszú, formás lábai vannak.

Kiricsi Cintia hosszú, vékony lábaihoz jól passzol az elöl rövid, hátul hosszú tűzpiros estélyi ruha

Edit hozzátette: a kiegészítőknél választhatunk a ruhától eltérő színű darabokat is, de fontos, hogy harmonizáljanak egymással, a stílusuk is megegyezzen. Az ékszerek tekintetében a strasszok, gyöngyök még mindig virágkorukat élik.

A legfontosabb, amit Edit a tökéletes megjelenés kialakításához tanácsolt: a ruha és a kiegészítők mindig a viselő stílusát tükrözzék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!