Eltitkolta ezer arcát a hal

2017.10.02. 08:30

Ezerarcú hal: ínycsiklandó halas finomságokat készíthetünk

Sokkal több halat kellene ennünk, de a legtöbben csak nagyon kevés felhasználási módot ismerünk. Pedig még az egyszerű olajos halból is készíthető gyors és mutatós vendégváró finomság!

Tersztyánszky Krisztina

Molnár Sándorné Gizi vállalkozott arra, hogy megismertessen olvasóinkkal néhány halkészítési lehetőséget. A képeken látható saláta összeállítása például alig néhány percet vesz igénybe.Molnár Sándorné Gizi vállalkozott arra, hogy megismertessen olvasóinkkal néhány halkészítési lehetőséget. A képeken látható saláta összeállítása például alig néhány percet vesz igénybe.

Molnár Sándorné a konzervek közül a sprotnit részesíti előnyben

Halsaláta friss zöldségekkel

Hozzávalók: 25 deka vegyes friss zöldség: káposzta, saláta, sárgarépa, uborka, kukorica, koktélparadicsom – vagy egy ekkora zacskó salátamix, egy 85 grammos szardínia és egy ugyanekkora sprotni olajos hal. (Ne legyen paradicsomos!)A zöldségeket egy mélyebb tálba aprítjuk, a sárgarépát julienre, a paradicsomot cikkekre vágjuk. Majd óvatosan hozzákeverjük a halat a levével együtt. Gazdagíthatjuk cikkekre vágott főtt tojással is. Magában vagy kenyérrel fogyasztjuk.

Marinált hal

Hozzávalók: egy kiló pontyszelet, egy evőkanál só, egy liter víz, 6 evőkanál 20 százalékos ecet, 6 evőkanál kristálycukor, egy kávéskanál őrölt bors, 3 babérlevél, 2 nagy fej vöröshagyma, olaj a sütéshez, zsemlemorzsa, tojás és liszt a panírozáshoz. A pontyszeleteket besózzuk, majd a szokásos módon bepanírozzuk és kisütjük. Kihűlés után egy üvegtálba rétegezzük úgy, hogy egy réteg karikára vágott hagyma és egy réteg rántott halszelet váltogassa egymást. Az egy liter vizet felforraljuk a cukorral, a sóval, a fűszerekkel. Öt percig főzzük, majd belekeverjük az ecetet, és forrón a rétegezett halra öntjük. Hagyjuk kihűlni, majd lefedve két napra hűtőszekrénybe tesszük. Ez alatt az idő alatt az ecet szinte „megeszi” az apró szálkákat. Hagymás burgonyasalátával tálaljuk. Hűtőben napokig eltartható.

Olajos hal házilag

Ez a recept a tiszai halászoktól származik. Előnye, hogy minden édesvízi halat vegyesen, mindenestől felhasználhatunk hozzá (a fej kivételével). Az elkészítéséhez szükségünk lesz egy négyliteres kuktára.Hozzávalók: 1,5 kiló vegyes hal darabolva, étolaj szükség szerint, 2 nagy fej vöröshagyma, egy fej fokhagyma, egy evőkanál Vegeta, egy evőkanál majoránna, egy evőkanál bors, egy evőkanál só, egy evőkanál egész köménymag.A fűszereket összekeverjük és a darabolt halra öntjük. Két órát vagy egy éjszakát állni hagyjuk. A kukta aljára 1,5 deci vizet öntünk, beleteszünk egy fej felkarikázott hagymát, rátesszük a halat, majd végül a maradék hagymát és a fokhagymát. Annyi étolajat öntünk rá, hogy ellepje. Nagy lángon felforraljuk, majd sípolás után kis lángon 2,5 órát főzzük. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd kisebb üvegekbe szedjük. Felöntjük olajjal. Lezárva hűtőszekrényben sokáig eláll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!