Két hónapos gardróbkihívást csinált

2017.11.16. 10:31

Kovács Deli stylistnak segítő szakmája van, a női lelkeket ápolja

Letisztult stílus némi csavarral, extrém kiegészítők, harmónia – Kovács Deli stylist ezekre szavaz. Sokat nem változik a divat: inkább csak évről évre egy kicsit finomodik, most például az extrém színű bundák a jellemzőek. Jó tudni: nem kell vastag pénztárca a jó külsőhöz.

TÓTH KATA

Fotó: Szendi Péter

 

Fotók: Szendi Péter

Az első dolog, ami feltűnik rajta a barátságtalan, fázós, őszi délutánon, az a makulátlan megjelenése. Extrémen magasított derekú, fényes anyagú, fűzöld nadrágot és egyszerű, fekete, V nyakú pólót visel – igen, visel, nem csak úgy vannak rajta ezek a ruhadarabok. Téglalap alkatúnak mondja magát – az ilyen nadrágokkal derekat tud magának varázsolni; a pólótól pedig nyúlik a nyaka és kicsit keskenyedik az amúgy széles válla. A mokaszinja makkoscipőszerű, kényelmes, fekete és fényes, hozzátett egy fényes fekete-ezüst zoknit. Széles karkötő és egy óra, ennyi kiegészítőt vett fel reggel. A körömlakkja latte színű, a szemüvege fekete keretes és kellően karakteres. Legalább annyira, mint ő maga. Kovács Delinke stylisttal – Delivel, hiszen a környezetében mindenki így ismeri – az otthonában találkoztunk.

A 32 éves nővel, mióta pontosan megfogalmazta magának, hogy hosszú távon stílustanácsadással szeretne foglalkozni, sorban történnek a jó dolgok. Jeles eredménnyel végzett nyáron a Budapesti Divatiskolában: egyéves képzésre járt, színelemzést, testalkatelemzést, divattörténetet tanult. Nemrég a divat fővárosában, Párizsban járt a lélegzetelállító Dior-kiállításon az iparművészeti múzeumban (hetvenedik évfordulóját ünnepelte a divatház); Bécsben is megfordult egy divathéten, Magyarországon pedig elküldte a jelentkezését az év street style szettje versenyre, amelyen egy adott témában kellett hétköznapi outfitet összeállítania a következő mottóval: Varázsolj egy csepp eleganciát az ezüst csillogásával a hétköznapi street style szettedbe! Kiderült, a döntősök között van, izgatottan várja a végeredményt. Tervezi azt is, hogy beiratkozik egy sminkestanfolyamra, hogy tudjon segíteni, ha a hozzá fordulók közül valakinek gondot okoz a megfelelő smink elkészítése – a gardróbja összeállításán és a lelke megtámogatásán kívül, persze.

A divat múltja, jelene könyvekben, katalógusokban, újságokban és fotókon a komódon és a falon – a stílustanácsadó körül

- A stylisté segítő szakma, kicsit olyan, mint a pszichológusé: a női lelkeket ápolja. Volt, aki elsírta magát: mennyire jól áll neki egy ruhadarab, amit ajánlottam és amit soha nem mert volna felvenni – meséli. Sokan kikérik a véleményét az ismeretségi körében, mit mivel vegyenek fel. Aki testalkat-elemzést szeretne, azt semleges ruhában lefotózza, méretet vesz, és a megállapított testalkat alapján tervez „kollekciót”. Van, aki csak gardróbrendezést kér, és azt, hogy szetteket állítson össze. És olyan is, akinek listát ír: ha elmegy vásárolni, mire figyeljen. Ha szükséges, online és személyesen is – akár turkálókban – feltérképezi a lehetőségeket.

- Nem feltétlenül kell vastag pénztárca a jó külsőhöz. Érdemes tudatosan keresni az akciókat, és előfordul, hogy töredék áron lehet venni cipőket, figyelve a minőségre – tanácsolja a nőknek. És ha már a cipőknél tartunk: nude (testszínű) magas sarkúja mindenkinek legyen: mivel a testünk színével egyezik, optikailag nyújtja a bokát és a lábfejet. A „petit size”-oknak – akik 160 centiméternél alacsonyabbak -, kimondottan jól áll.

Kovács Deli a kedvenc cipői, ruhái közül mutat néhányat – szereti a különleges darabokat Fotók: Szendi Péter

Deli saját stílusa letisztult, de az öltözékében mindig van egy kis fordulat. Szereti az extrém cipőit, ruháit, táskáit. Ruhában feketét, szürkét, fehéret és nagyon élénk színeket – fuksziát, pinket, mélyvöröset, királykéket -, harisnyában kizárólag feketét tud magán elképzelni. Egyáltalán nem követi szolgai módon a divatot. Amikor a virágminta volt menő, határozottan ellenállt, csakúgy, mint a nagyon zsabós, fodros dolgoknak. Divat most a műszőrme, de abból is csak egyet szerzett be. Büszke magára: nemrég „gardróbkihívást” csinált két hónapig: abból „főzött”, amije van. Rájött, hogy így is csak kevesebb, mint a felét használta a temérdek ruhájának. Deli úgy emlékszik, már gyerekkorában divattervező akart lenni. Különbözött az átlagtól: simán felvette a kockásat vagy a pöttyöset csíkossal, szerette a laza, lógó darabokat, és inkább eltakarta magát. Sokat kísérletezett az öltözködésével – ami nem változott: a lenge, kényelmes ruhák most is a kedvencei. A gyerekkori álmok megvalósítása váratott magára: nem volt túl jó rajzból, és a szülei is más irányba terelték: diplomáciát tanult, nemzetközi tanulmányok szakon az ELTE-n végzett.

A lakásban, ahol él, saját kis birodalmat alakított ki plafonig érő, ruhákkal, cipőkkel teli gardróbszekrényekkel, a falakon divatfotókkal, a komódon régi és új divatlapokkal, katalógusokkal, divatikonok életrajzi regényeivel – ezeket gyűjtögeti, lapozgatja és tanulja.

Fotók: Szendi Péter

A mostani divatról azt mondja: elég színes és maszkulin. Nagyon mennek a színes műszőrme bundák, a kockás nadrágok, ruhák, blézerek. A nadrágkosztümök lazák, nem követik a test vonalát. Divatosak a fodrok, a metálos színek és a bőr. Deli odavan az állatmintákért, és szerinte az olaj-, olíva-, mélyzöld pliszírozott szoknyákat sem lehet elkerülni – sima fehér inggel, pólóval, garbóval, magas sarkúval is mutatósak. A telteknek nem állnak jól, nekik lágyabb, légiesebb fazonokat ajánl.

- Minél több minta van egy ruhatárban, annál könnyebb belekavarodni, mit mivel viseljünk. Nem árt legalább egy kis harmóniát teremteni az öltözékünkben – mondja. Meggyőződése, hogy minden testalkatnak megvan a szépsége, az előnytelen dolgokon öltözködéssel, apró tükrökkel lehet segíteni. Az alma alkatok hasát például eltakarják az egyenes vonalú, buklé anyagú ruhák. Az alakformáló fehérnemű csodákra képes. A körtéknek azt tanácsolja, szélesítsék a vállukat és vonják a tekintetet a mellrészre nagy nyakláncokkal, sállal, fülbevalóval. Alulra hordjanak sötétebb, felülre világosabb árnyalatú darabokat. Neki a divatiskolában az édesanyja volt a vizsgamunkamodellje, akinek a régihez képest 180 fokos fordulatot jelentett az új külseje.

Stylisthoz az forduljon, mondja, aki kicsit elveszettnek érzi magát, aki tudja, hogy több van benne, csak nem meri, vagy nem tudja azt megmutatni. Esetleg aki utál vásárolni, nem szeret egyedül bolyongani az üzletekben. Aki nem tudja összepárosítani a dolgokat, és egy kis iránymutatást szeretne, vagy valamilyen eseményre készül, ahol fontos a jó megjelenés. Ilyenkor is mellé tudnak fogni a nők, ez Deli tapasztalata: a hercegnő stílus ugyanis nem áll jól mindenkinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!