Púder Nélkül

2011.06.05. 05:22

A boldogság (virág)kompozíciói esküvőre

A nagy nap tervezése közben a tökéletes menyasszonyi ruha s az eszményi helyszín kiválasztása mellett rendkívül fontos a csokor s az azzal ideális esetben maximálisan harmonizáló dekoráció megálmodása is.

Varga Lívia

A menyasszony egy pasztellszínű, leheletnyi barnával „megbolondított” csokrot tart a kezében, miközben kiszáll a hófehér autóból, melynek motorháztetejét hasonló színvilágban megálmodott virágdísz dekorálja. Az étterem bejáratát sötétbarna, krém és arany színekkel ékített örökzöld borostyán szegélyezi, mintegy előrevetítve a lakodalom helyszínéül szolgáló terem hangulatát. Bent a vakítóan fehér terítővel letakart asztalokat barna futók dekorálják, keskenyebb kávészínű anyaggal a tetejükön. Barna a szalvétagyűrű, a székeket átfogó masni s a virág- és gyertyatartóul szolgáló üvegedényekbe szórt gyöngyök egy része is, melyeket arany gömböcskék tesznek még ünnepélyesebbé.


– A dekoráció megtervezésekor rengeteg dologra kell odafigyelni – bocsátja előre Molnár Zsófia, az egyik zalaegerszegi virágbolt üzletvezetője. – Az elsődleges szempont az ifjú pár által megálmodott színvilág, aminek a menyasszonyi és a dobócsokorban éppúgy meg kell jelennie, mint a szülőköszöntő virágban és a terem dekorációjában, s fontos, hogy mindez a menyasszonyi autó színével és a lakodalom helyszínének stílusával is összhangban legyen. Idén a már említett bézs-barna-arany hármas mellett divat a lila-fehér tandem s a különféle pasztellszínek is.


Virágban a hagyományos és kis fejű rózsa kombinációja az örök sláger, de kedvelt a frézia, a hortenzia, a boglárka és a csillagvirág is. A teltebb, alacsonyabb aráknak nyújtott, a magas vékony menyasszonyoknak pedig pici, kör alakú csokorba szedve. A tulipán s az angol hercegi esküvő óta kedvelt gyöngyvirág nyáron nem praktikus, ráadásul drága.

– Gömbbe kötve a virágok megjelenhetnek a terem dekorációjában is, bár ez nagy tér esetén nem olcsó mulatság, így sok esetben dekoratív gömbökkel, lampionokkal szoktuk helyettesíteni azokat. Alapszabály, hogy a koszorúslányok csokra mindig más, mint a menyaszonyé, ám az eldobós csokor, mely a legújabb trendeknek megfelelően a levegőben meglepetésszerűen több kis csokorra bomlik szét, ugyanolyan virágokból áll össze.

Mivel a menyasszonyi csokornak a nagy napon mindent ki kell bírnia, virágait speciális sprével tartósítják, így nem tud elpárologni belőlük a nedvesség. Annak pedig, aki sokáig szeretne gyönyörködni a kompozícióban, glicerines oldattal tartósítják azt a szakemberek.

Újabban divat, hogy az ifjú pár ajándékot ad a vendégeknek. Az organzába burkolt vagy apró dobozba csomagolt édesség, szappan vagy fénykép a stílushoz illő cserepes virággal, például orchideával együtt ugyancsak kiváló asztaldekoráció lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!