Szem előtt a zafír, borostyán, smaragd

2019.05.18. 20:00

A fényre sötétedő lencsék számtalan variációja létezik ma már

Hamarosan beköszönt a napszemüvegek szezonja: az idei trendek olyan lehetőségeket mutatnak, hogy minden álmunk valóra válhat, bármit elkészítenek.

Merklin Tímea

Napszemüvegek UV-védelemmel Fotó: Horváth Balázs

Auer Ildikótól megtudjuk, hogy a fényre sötétedő üvegekből nemcsak szürke és barna van, hanem ezek átmenetei a világosabb és a sötétebb felé, és szép zöldes, kékes, sárgás variációk is. Trend a zafír, ami egy izgalmas kék szín hideg hatással, a vonzó, lilás ametiszt. Nosztalgikus hangulatot kölcsönöz a borostyán, a smaragd sokoldalúságát pedig nem übereli semmi, minden kerethez illik.

Óriási divat a „darázs­szem”, vagyis a tükrös üvegek – a narancstól az erdőzöldön, óceánkéken és az ibolyán át a bronzig. A dioptriás napszemüvegek fix színezése bármilyen lehet, mindent meg tudnak ma már valósítani.

Napszemüvegek UV-védelemmel Fotó: Horváth Balázs

Az UV400 ma már alapigény, a sima fehér lencséket is védik az UV-sugárzás ellen. A színezésekben polarizált lencséket is lehet kérni, amelyek elnyelik a vízszintes felületekről visszacsillanó fényt.

Kiváló ajándék például horgászoknak, akik sokat ülnek a tóparton, vagy autósoknak, akik hosszú távokat vezetnek. Egyetlen hátrány, hogy a polarizált lencsékkel a digitális eszközöket nem lehet jól látni, így a kocsiban a GPS-t sem. A fényre sötétedő napszemüveg multifunkcionális: meg lehet csináltatni távollátó szemüvegre, multifokális és bifokális lencsére is.

Elképzelhető olvasó napszemüveg kerti napozáshoz, de ha a kertben laptopozni akarunk, fényre sötétedő multifokálissal láthatjuk a monitort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!