Púder Nélkül

2011.05.10. 13:33

A függöny úgy öltözteti a lakást, ahogy a nőt egy szép ruha

A lakástextilek trendje követi a nagy divattrendeket, ezért bátran válasszunk kivizöld, narancs és lila színeket. A letisztult, egyszerű vonalakat alkalmazó minimál stílust felváltotta a mintás dekor és a retro hangulat – tudtuk meg Meinczinger Mártontól, az egyik lakberendezési szakáruház vezetőjétől.

Matolcsi Renáta

Amennyiben lakása csinosítását tervezi, válasszon friss, üde, vibráló színeket, nagymintás tapétát, virágmintás függönyt – ezek a legdivatosabb trendek most a lakberendezésben.
– A hazánkban sok évig kedvelt terrakottás árnyalatokat leváltják a bézs és a barna különböző árnyalatai, az ekrütől a kávén át a csokoládé színekig. A lila különböző tónusai már évek óta jelen vannak a lakberendezésben, idén a merészebb zöld kombinációk lettek igazán kedveltek. A leginkább trendkövető vásárlók azonban előszeretettel használják a szürke árnyalatokat is – mondja a szakember.

A fiatalok sokszor egészen másképp képzelik el otthonukat berendezni, mint például szüleik, de a színkombinációk helyes kiválasztása minden esetben hosszas válogatást igényel. Lehetőleg olyan szaküzletbe menjünk, ahol nagy a választék és az eladók tanácsokkal is tudnak szolgálni.
– Nekünk, szinte mint egy lakberendezőnek, követnünk kell a trendeket, értenünk kell a helyes színek és arányok megválasztásához – mondja a szakember. – Tanácsadásainkat segíti az, hogy klasszikus és modern lakberendezési stílusokban egyaránt készítünk függöny-tapéta-szőnyeg öszszeállításokat, amelyeket bemutatószobáinkban meg is lehet nézni. Ez azért fontos, mert a vásárlók zöme vizuális típus, jobban el tudja képzelni, hogy az adott kombináció az ő otthonában például hogyan mutatna.

Példaként említi: a nagyon mintás, virágmotívumokkal díszített függönyök és tapéták vidámságot, mégis nyugodt légkört árasztanak.
– A fiatalok szeretik a mokka színeket is, a könnyed, vasalást nem igénylő függönyöket, míg a valamivel idősebbek gyakrabban választanak nehéz, minőségi anyagból készült sötétítőfüggönyt, amit aztán különböző stílusú elkötőkkel dekorálhatnak.

A falakat is beboríthatjuk extra színekkel és mintákkal, egy helyiségen belül akár variálhatjuk is az árnyalatokat. A tapéták esetében is megjelent a retróvonal, de a bogyós gyümölcsök gazdag lila színvilága, a sárgászöld és puha bézs árnyalatok is rendkívül divatosak. A kevéssé feltűnő színeket képviselő skandináv világot bátran cseréljük le valami vibrálóbb tónusra. Fontos a megfelelő szín- és mintavilág kiválasztása, ami legyen összhangban a lakás összképével, bútoraival.

– A tapéta újbóli térhódításával, a designtapéták megjelenésével az utóbbi években megfigyelhető az egyszínű függönyök és szőnyegek iránti kereslet. Az egyszínű termékek esetében különösen fontos az anyag típusa, struktúrája, hiszen a szín mellett ez ad karaktert a lakásbelsőnek. Nagyon népszerűek a teljes sötétséget adó, úgynevezett „black out” sötétítők, a szőnyegek közül pedig a hosszú, csavart szálú szőnyegek. Ez utóbbi viszkózzal van bevonva, így sokkal könnyebben tisztítható. Amennyiben a falakra nem kerül designtapéta, úgy a függönyök, szőnyegek mintázottsága kerüljön előtérbe, megadva ezáltal a helyiség karakterét – tette hozzá a szakember.

Míg a függönyök felrakását önállóan is el tudjuk végezni, addig a tapétázáshoz mindenképp kérjük szakember segítségét. 

A gyerekszobák tapétázásánál alkalmazzuk a három klasszikus alapszínt: kék, rózsaszín, sárga, majd erre válasszunk különböző mintákat. Színesíthetjük a szobát mesefigurákkal vagy matricatechnikával felvihetünk állatfigurás és hercegnős mintákat, de játszhatunk a bordűrökkel is az egyszínű tapétán a szolidabb hatásért. 

Szerző: Matolcsi Renáta  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!