Púder Nélkül

2011.06.04. 05:39

A sikeres nyomdász: szabadidejében vadászaton hajtó Gansfusz Andrea

A Magyarország legjobb nyomdásza versenyen 2009-ben a szombathelyi Gansfusz Andrea (40) volt a második helyezett. Idén megint indult.

Merklin Tímea

A hatfordulós verseny tematikája felöleli a klasszikus nyomdászattól a mai csúcstechnikáig tartó időszakot, a szakmatörténetet, a color-menedzsmentet, a nyomdai előkészítést, nyomtatást és digitális nyomtatást illetve a kötészetet. Gansfusz Andrea  képben van, pedig a szakmája nagyon megváltozott az elmúlt húsz év alatt. Illetve pont azért indul jó esélyekkel, mert nem ma kezdte, tudása, tapasztalatai két évtizede gyarapszanak.

A Sylvester János Nyomdában kezdett, nyomdai montírozó volt. Aztán több nyomdában is dolgozott. Váltott az első gyerek születése után is, mert nem vették vissza, és váltott a második gyerek után is, mert nem vették vissza. Most egy grafikai stúdióban asszisztens. Nem bánja, olyan családi életet él, amilyenről álmodott, olyan szabadidős elfoglaltságai vannak, amelyek kiteljesítik.

Ajándék nekem ez a kapcsolat. Segítjük egymást 14 éve. Egyforma értékrendünk van, egyféleképpen gondolkodunk a gyereknevelésről - mondja Andrea. Két fia van Richárd és Szilárd.

Otthon is három férfi, a munkahelyén is három férfi. Hogy bírja őket? Vannak mélypontok. De akkor csicsergek egy estét a barátnőimmel, és akkor helyreáll az egyensúly. Valamelyikünknél összejövünk este kilenc és éjfél között és kibeszéljük a felgyűlt feszültségeinket, az összegyűjtött történeteinket.

Andrea egyik barátnőjével gombászni jár, szereti az erdőt. Tudták ezt róla, és elhívták hajtónak vadászatra. El is ment több alkalommal; azt mondja izgalmas, férfias történet. Szereti a szép őszi, téli tájat, csodálja a vadászokat a rituáléik miatt, ahogy például elkezdik a vadászatot, vagy megtisztelik az elejtett vadat. Elismeréssel van a tudásuk iránt, mennyire ismerik az erdőt, tudják, merre jártak a vadak, hány állat él a területen.... Nem az öldöklés történetét látom a vadászatban. Számomra ez egy varázslatos világ.

Van nőies hobbija is, a gyöngyfűzés  amikor találkozunk, akkor is saját fűzésű karkötőt és fülbevalót visel (a szeme színéhez passzolót). De a legnagyobb szerelem a kert, amelyben gyümölcsfákat, málnát, ribizlit, borsót, paradicsomot tartanak. Andrea lekvárokat, kompótokat, szörpöket készít a családjának. A párjával és a fiaival négyesben járnak a kertbe, pénteken kimennek, vasárnap estig ott vannak.

Ez rehab - mondja.  Van a kertben bungi, ott alszunk matracokon. A mosdás a lavórban önmagában is vicc, nevetünk. A fiúk pénzben kártyáznak, vagy négyen társasozunk. Nincs tévé, nincs számítógép, viszont szalonnát sütünk, lehet focizni, kosarazni, békát fogni, sáskát, szöcskét gyűjteni, macskázni Lujza cicával. Más, mint otthon. Nagyon strapásan élünk hétközben. A párom három műszakban dolgozik. Állandóan logisztikázunk, hogy ki mit, kit mikor hova visz. A kert egy nomádia, nagyon szeretjük. Nem járunk játszótérre. A kert kikapcsol, pihentet. Jó kis élet ez. Magunknak csináltuk. Amire vágytunk. Ezt el tudom képzelni még 25 vagy akár 50 évig.

Andrea idejébe pár évvel ezelőtt még az is belefért, hogy siketeknek tolmácsolt végig egy számítógépes tanfolyamot. Középfokú vizsgát tett a jelelő nyelvből. Ma már nem használja, de még mindig tartja a kapcsolatot azokkal az emberekkel, akiknek akkor tolmácsolt.

A siketek nagyon különleges, érzékeny, jó emberek. Egy perc alatt leveszik, hogy milyen ember vagy. Akinek hátsó gondolatai vannak, azt nem fogadják el. És ezt ki is mutatják. Tőlük is azt láttam, hogy nem kell mindenáron disztingválni. Most, hogy túl vagyok a negyvenen már én is megengedem magamnak, hogy kimondjam, amit gondolok. Nem kell feltétlenül mindenkinek megfelelni. Jó   kis élet ez, amit csináltunk.

BOLDOGSÁG A MÁLNABOKORBAN

A boldogság  alighanem  a  málnabokorban lakik. És a  szüretelésben, a lekvár- meg szörpkészítésben, meg abban, amikor meg lehet vele szórni a családnak szánt süteményt. (Ha Andrea fiait kérdeznénk, lehet, hogy az Anya-krémesre esküdnének, mert bizony nem készíti azt úgy senki más!) De benne van a boldogság  a családi biciklizésben, a kerti bungiban, ahol vicces a lavórban mosdás, és mindenki azon a matracon dől el éjszakára, amelyiken akar. Más, mint otthon, de ez is otthonos. És honos még náluk a kertben a farok nélküli gyík is a gyerekek jóvoltából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!