Púder Nélkül

2011.01.25. 08:28

A virág alapvető dekoráció a lakásban

Kényes orchidea vagy mindent elviselő kaktusz? Mit válasszunk, hová tegyük őket? A legdivatosabb cserepes növényekről és gondozásukról Szegedi Flóra virágkötőt kérdeztük.

Szabados Judit

- A szobanövények divatja szorosan illeszkedik a lakberendezési irányzatokhoz. Nem csak a növények, de a különböző kaspók is meghatározó szerephez jutnak. Lehetnek elegánsak, rusztikusak, vagy épp modernek, feltűnőek. Fontos, hogy mind a virágok, mind pedig kaspóik erősítsék a lakás stílusát, szerves részei legyenek a kialakított enteriőrnek – hangsúlyozza a virágkötő.

-A különböző növényekkel más-más hatást érhetünk el. Van, amelyik színével megnyugtat, illatával felvidít, formavilágával előkelőséget sugall. Egy-egy modernebb, látványos növénykompozíciónak kellő térre van szükség, hogy érvényesülni tudjon, míg egyes növények a párkányon elhelyezve keltenek romantikus hangulatot.


A konyhában jól mutatnak a különböző fűszernövények, többek között a babér, bazsalikom, rozmaring és társaik. Ezek nem csak hangulatosabbá teszik a konyhát, de kifejezetten hasznosak is, hisz főzésnél mindig friss fűszert tudunk az ételhez adni.

Nem csak virágzó, hanem zöld levelükkel díszítő növényeket is választhatunk, ezekre legtöbbször nem is kell annyi gondot fordítanunk. Levelük formájával, színével, mintájával díszítenek, megfelelően variálva őket izgalmassá tehetik otthonunkat. Ilyenek a broméliák, a fikusz-félék, a flamingó virág, és az újra divatos anyósnyelv – véli Szegedi Flóra.

A legkedveltebbek talán az orchideák. Válasszunk hozzájuk modern, letisztult, elegáns formavilágú, fényes, esetleg szögletes kaspót. Sokan tartanak tőlük, mert kíván némi szakértelmet a nevelésük. Fontos, hogy óvjuk a tűző naptól, párás környezetben helyezzük el, és alulról öntözzük. Ha hullani kezdenek a virágai, keressünk neki másik helyet a lakásban.


Legszerencsésebb helyzetben természetesen azok vannak, aki napfényes házban élnek, melynek szobáiban különböző hőmérséklet, klíma uralkodik.  Ők némi kísérletezéssel minden viráguknak megtalálhatják a megfelelő helyet. A központi fűtéses, sötétebb lakásokban sem kell azonban pánikba esni, hisz a kínálat gyakorlatilag végtelen, csak okosan és körültekintően kell választani – tanácsolja a Szegedi Flóra. A legfontosabb persze, hogy szeressük a növényeket, és figyeljünk rájuk.


Ami pedig az öntözést illeti, ha tehetjük, esővízzel, vagy állott vízzel locsoljunk. Ha ez nem megoldható, engedjünk a csapból vizet egy vödörbe, és egy éjszakára hagyjuk állni. Bizonyos növényeket permetezni kell, egyeseket alulról öntözni, a tálcába öntött vízzel. – Szerintem a merítéses módszer a legjobb. A cserepet állítsuk egy vödör vízbe, és addig hagyjuk benne, míg bugyborékok jönnek fel. Sok növény nem szereti a pangó vizet, bizonyos fajtákat viszont képtelenség feléleszteni, ha kiszáradnak. A lényeg, hogy megtaláljuk az egyensúlyt és azt a helyet, ahol jól érzik magukat a növényeink.


Aki rendszeresen elfelejt öntözni, azt szeretni fogják a kaktuszok, aki pedig örömét leli a kísérletezésben, és persze perfektül beszél növényül, az egy orchideát is meg tud tartani. Némi önismeret sem árt a virágválasztáshoz.

Ha ajándékba akarunk virágot vásárolni, érdemes a megajándékozandó személy otthonának adottságait figyelembe venni. Megbízható helyről vásároljunk, ahol tanácsot tudnak adni a gondozást illetően is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!