Púder Nélkül

2015.01.27. 11:40

Akik érzelmileg támogatják a kismamákat szülés közben - Leromboljuk a dúlákkal kapcsolatos tévhiteket

A dúlák megítélése rendkívül kettős, sokan hasonlítják őket ugyanis a bábákhoz, pedig nem sok köze van a két személynek egymáshoz: előbbi nem helyettesíti az orvos vagy a szülésznő szerepét, hanem jelenlétével támogatja az anyát a szülés alatt.

Lisztmayer Zsófia

A köztudatban sok a tévhit a dúlák szerepével kapcsolatban. Sokan azonosítják a dúlákat a bábákkal, pedig ez hatalmas nagy tévedés. A dúlának nem feladata a szülés levezetése és az orvos helyettesítése. Ráadásul leginkább a kórházi szülések alkalmával nyújt segítséget, és ad megnyugvást a leendő édesanyák számára.

Koltai Zsuzsanna Jákon él családjával, négy gyermek boldog édesanyja. Elmondása szerint tizenkét évig volt otthon a gyerekekkel, ez az idő pedig óriási ajándék volt számára, és reméli, hogy gyermekei számára is.

Fotó: A szerző

– Kiskorom óta az élet csodájának tartom a várandósságot, a kisbabák születését, és ez az érzés minden egyes gyermekvárásommal csak erősödött bennem. Tizenévesen elgondolkodtam azon, hogy szülésznőnek kellene tanulnom, de valami visszatartott ettől. Hamarosan aztán inkább saját gyermekeket szültem. Szüléseimnél nagyon hiányoltam az odafigyelést, a megnyugtató szavakat, amelyeket egy dúla nyújthat a leendő édesanyának – mondta el Koltai Zsuzsanna.

Mint megtudtuk, a dúla a gyakorlatban asszonytársi segítőt, segítőtársat jelent. A dúla nem különleges képességgel, misztikummal megáldott asszony, hanem ugyanolyan nő, mint a kismama. Annyi különbséggel, hogy édesanyaként tudja, hogy mire van szüksége a szülés alkalmával egy kismamának.

– Először elolvastam minden könyvet, ami a szüléssel foglalkozott. Majd 2011-ben elvégeztem a „Szüléstámogató dúla" elnevezésű képzését. Azóta tudom, hogy ez olyan lépés volt életemben, amely arra vitt, amerre régen el szerettem volna indulni. Úgy érzem, hogy végre van hivatásom. Küldetésem fontos része, hogy minél több ember érezhesse: világra hozni egy kisbabát az egyik legmeghatározóbb dolog a szülők életében. Az, hogy ez hogyan történik, milyen körülmények között, és főleg milyen érzelmekkel, az kihat az új család egész további életére – mondta el Koltai Zsuzsanna.

A dúla segít felkészülni a szülésre, a vajúdás, és a szülés ideje alatt minden percben a leendő édesanyát támogatja, bátorítja és segíti. A legfájdalmasabb pillanatokban fogja az édesanya kezét, ápolja és gondoskodik a kényelmes feltételekről. Az azonban tévhit, hogy az orvost vagy a szülésznőt helyettesíti. Nem végez ugyanis vizsgálatokat, nem vezeti le a szülést, hanem érzelmileg támogatja a kismamát. – A tapasztalatok azt mutatják, hogy azoknál az anyáknál, akik több személyes gondoskodást és figyelmet kapnak szülés közben, könnyebben és természetesebben alakul ki a kötődés a babával. Ugyanakkor kiterjedt kutatások bizonyítják, hogy a dúla jelenlétében zajló szüléskor a szülés körüli komplikációk, beavatkozások szükségessége jelentősen csökken, jobban megy a szoptatás, és az anyák elégedettebbek a saját szülésükkel – mondta el Koltai Zsuzsanna.

Sokan tévesen gondolják, hogy a dúla kizárólag az otthonszüléseken vesz részt, az igazság az, hogy leggyakrabban a kórházi szüléseknél van jelen.

– Tapasztalatom szerint az otthonszüléseknél a dúla szerepe kimerül a támogató jelenlétben. A kórházban viszont igazán fontos szerepet kap, hiszen a személyzet meglehetősen leterhelt. A monitorok, szikék és egyéb műszerek csillogása mellett ugyanis elvész a csoda, amelyet az új élet születése jelent. Ebben az esetben a dúla folyamatos, testet-lelket, édesapát és édesanyát is támogató jelenléte az, ami segíthet a születés csodájának átélésében – tette hozzá a jáki dúla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!