Púder Nélkül

2011.07.25. 05:14

Amikor a fény ellenség

A nők, s ezáltal a kozmetikusok rémálma is a tavasztól őszig tartó gyönyörű, napos időszakban a csúf, barna foltok kialakulása. Egyre többen panaszkodnak pigmentfoltokra manapság.

S. Töttő Rita

Szaknyelven csak photodermatosisoknak nevezik azokat a barna foltokat, amelyek napfény hatására jelennek meg a bőrön, s amelyek eltüntetése szinte teljességgel lehetetlen. Ha egyszer előjönnek, akkor tulajdonosuk bizton számíthat rá, hogy minden napsütéses időszakban újra jelentkeznek majd.
De vajon mi idézi elő ezt a pigmentációs zavart? Lőrinczné Buzás Zsuzsa székesfehérvári kozmetikust kérdeztük, aki elmondta: a foltok kialakulásáért felelős lehet a károsodott ózonköpeny, a nagyarányú mezőgazdasági kemikáció és a növekvő gyógyszerfogyasztás is. Emellett kozmetikumok és bizonyos élelmiszerek fogyasztása után is kialakulhat gyulladásos bőrreakció, ha napfény éri a bőrt.


 Fényérzékenyítő anyagok például az aroma olajok: 
 - Ilyen a keserűnarancshéj-olaj vagy a citromolaj, a pázsitfűfélék, mint a petrezselyem és a zeller illóolaja, valamint a bergamottolaj, amely kedvelt illatanyag a kozmetikumokban   sorolja a szakember, aki szerint fényérzékenyítők még a sminkek is: a rúzsok, szemhéjpúderek gyakori összetevője ugyanis az eozin és a fluoreszcein, amelyek színező hatásuk miatt kerülnek a sminkekbe, krémekbe, kozmetikumokba. Fényérzékenyítők továbbá a  szintetikus édesítőszerek, a  gyógyszerek közül pedig a fogamzásgátlók, antihisztaminok, a megfázás elleni készítmények, a nem szteroid alapú gyulladáscsökkentők és még sorolhatnánk.

Mit tehet a kozmetikus, ha fényérzékeny bőrrel érkezik a vendég? Mint kiderült, a megelőzés a legfontosabb:
-  Napfénytesztet végzünk egy erre a célra fejlesztett géppel, amellyel megállapítjuk, melyik bőrcsoportba tartozik az illető. A csoportok meghatározó elemei a haj-, a szem-  és a bőrszín. Azután megnézzük, mennyi időt tölthet a napon fényvédelem nélkül, és  milyen faktorszámú és a bőrtípusának megfelelő fényvédő krémet használjon a mindennapokban és nyaraláskor - mondja Lőrinczné. 
 
Ezen kívül már kora tavasszal felhívják a vendégek figyelmét, hogy bizonyos gyógyszerek szedése esetén kerüljék a napfényt, mert a bőr hamar feléghet és hólyagosodhat. Kézbe adják a fényérzékenységet kiváltó anyagokról készült listát is, amit azután vendégek jól hasznosíthatnak a napfényes időszakban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!