Púder Nélkül

2010.09.19. 06:24

Aquajogging: egy sport, izzadságcseppek nélkül

Nincsenek izzadságcseppek, nincs másnap izomláz, ugyanakkor rendkívül hatékonyan szabadít meg a fölös kilóktól. Melyik hölgy ne kapná fel a fejét efféle jellemzőkre?

Péter Gyöngyi

Addig, míg a gyerekek kicsik, nem biztos, hogy jut idő, energia - pláne munka mellett - a rendszeres mozgásra, aztán meg, hogy felnőnek a lurkók, már azt sem tudja az ember, miként is kezdjen neki, egyáltalán miféle sportágat válasszon. Még nehezebb a döntés, ha időközben némi túlsúly is megjelent itt-ott...

Nos, az aquajogging megoldást jelenthet a sportoláshoz visszatérők, a fogyni vágyók, az életmódváltás előtt állók, a sérülés után lábadozók, az egészen fiatal és persze az idősebb korosztály számára is, együtt sportolhat tehát több generáció. Ráadásul azok is élvezhetik a víz jótékony tulajdonságait, akik amúgy nem boldogulnak mélyvízben.

- Könnyebb a vízben mozogni, mint a szárazföldön és ugyan elfáradok így is, de kellemesen. Ráadásul izomlázam sincs utána - összegezte korábbi tapasztalatait, a tréning előnyeit Kovács Károlyné, mielőtt az uszoda medencéjébe ereszkedett volna.

- Sokan attól félnek, hogy elsüllyednek, mivel nem tudnak úszni, ám erről szó sincs: noha mélyvízben tartjuk a foglalkozást, a résztvevők derekára egy különleges öv kerül, mely fenntartja őket a víz felszínén – mondta elöljáróban az egerszegi Czinder Enikő, az XXL Fitnesz Klub edzője, akit aquafitnesz trénerként már sokan megismerhettek a megyeszékhelyen.

- Az aquajogging az aquafitnesz egyik vállfaja, tulajdonképpen, ahogy az elnevezés is mutatja, futómozdulatokat végzünk a vízben. Eközben persze a karmunkára is hangsúlyt fektetnek, hiszen az első percekben még a medence szélén tornyosuló speciális súlyzóhalom is kézbe kerül előbb-utóbb: különféle gyakorlatok színesítik az órákat. Szárazföldön, ha felemeljük, majd leengedjük a karunkat, nem végzünk különösebben nagy munkát, ám a vízben már ilyen egyszerű feladatok is komoly izommunkát kívánnak.

- Az aquajogging nem terheli a gerincet, ugyanakkor minden izomcsoportot alaposan átmozgat, még olyan izmokat is, melyekről talán nem is sejtjük, hogy léteznek - folytatta a szakember. - A víz felhajtóereje ellen dolgozunk. Futás közben nincs becsapódás, ilyen módon tehát kíméli az ízületeket. Kiváló rehabilitációra, de fogyáshoz is az egyik leghatékonyabb és legbiztonságosabb mozgásforma. Serkenti a vérkeringést, csökkenti a vízvisszatartást. A hatása olyan, mintha szárazföldön futnánk, komolyan megemelkedik tőle a pulzusszám. Remek erőnlétet biztosít és fejleszti az állóképességet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!